Nye Matter kategorier på vej

Selvom Matter har haft en sløv start, så begynder vi endeligt at se Matter enheder på markedet. Matter har siden lanceringen fået regelmæssige opdateringer. Nu har organisationen bag Matter lanceret den næste opdatering, som bringer en række ny enheder ind i Matter standarden.


9. maj 2024 | Sune Kuntz

Matter logo

Matter nærmer sig sin 3 års fødselsdag, og efter mange års venten er Matter-logoet så småt begyndt at dukke op på flere enheder.

Selvom Matter fra start af har understøttet de mest gængse enheder som kontaktsensorer, bevægelsessensorer, smart plugs og smart lights, så har flere enhedskategorier manglet fra listen.

Matter er flere gange blevet opdateret siden udgivelsen, og nu har CSA – organisationen bag Matter – løftet sløret for den næste iteration: Matter 1.3.

Matter 1.3 tilføjer endnu flere enheder til listen over Matter kompatible kategorier. De mest interessante tilføjelser til Matter 1.3 inkluderer hvidevarer såsom kogeplader, mikrobølgeovne og ovne. Det er interessant at Matter nu understøtter hvidevare, da firmaer som Samsung og LG begge blev medlem af Home Connectivity Alliance (HCA) i 2022, hvis mål netop er at skabe forbindelse mellem hvidevarer. Hvor HCA skaber samspil mellem firmaer gennem en cloud-forbindelse, er Matter dog helt lokal, hvilket er en klar fordel.

Her er den komplette liste over ny enheder i Matter 1.3:

  • Energiforbrug: enheder kan nu melde præcis energiforbrug til Matter kompatible apps.
  • El-bil opladere: opladere kan konfigureres til at starte og stoppe med at oplade, så der oplades på det mest økonomiske tidspunkt.
  • Vand monitorering: lækage-, frost-, og regnmonitorering, samt styring af ventiler.
  • Mikrobølgeovne.
  • Ovne.
  • Kogeplader.
  • Emhætter.
  • Tørretumblere (vaskemaskiner blev understøttet i Matter 1.2).

Ventetiden på Matter 1.3 bliver lang

Matter har været længe undervejs, og mange producenter har været tøvende med at udgive Matter produkter. Flere store spillere har flere gange udskudt at opdatere deres produkter til at understøtte Matter, men i det sidste halve års tid er der begyndt at ske lidt.

Alligevel har de store spillere på markedet – Samsung SmartThings, Apple HomeKit, Google Home og Amazon Alexa – stadigvæk ikke alle opdateret deres smart home til at understøtte den seneste version af Matter, og selvom både Samsung og LG er medlemmere af CSA, så har ingen af firmaerne endnu lanceret Matter kompatible produkter.

Står du derfor og mangler en ny ovn eller emhætte, så kommer du nok til at vente længe på et Matter kompatibelt produkt.

© Positron 2024