Matter endelig på vej til IKEA Dirigera hub

IKEA har bekræftet, at Matter er ved at blive testet i beta på Dirigera hubben. Der er dog stadig en masse ubesvarede spørgsmål, som vi nok må vente lidt endnu med at få besvaret.


2. marts 2024 | Sune Kuntz

IKEA Home Smart 2.0 app.

Matter i beta

Da IKEA udgav deres Dirigera hub i 2022, lovede de samtidig at den nye hub ville være kompatibel med Matter. Ved udgivelse var Matter dog ikke aktiveret, og IKEA bekræftede at funktionen ville komme senere.

Billede fra IKEAs FAQ angående Matter på Dirigera - Marts, 2024.

Nu kan Techhive fortælle, at IKEA har bekræftet at Matter nu er tilgængeligt som en betafunktion. Matter er altså ikke klar til at blive rullet ud til alle Dirigera hubs endnu, men at funktionen bliver betatestet er et skridt i den rigtige retning.

IKEA om Matter – fra Techhive.com

At IKEA, we are excited to unveil the first version of Matter support for the DIRIGERA hub, available now for beta users through the IKEA Home smart app. The initial release transforms the DIRIGERA hub into a Matter bridge, allowing Zigbee devices to be compatible with Matter networks. We are piloting this innovative feature with a focus on lighting products exclusively for our beta users. We are gathering feedback from users during this testing phase, which will help improve the overall experience when the update is expanded to include all customers and more products in the future. More details to follow, so stay tuned. 

Ud fra IKEAs udtalelse kan vi se, at Matter udgives i forbindelse med nye lyskilde produkter. Hvad der menes med det ved vi ikke, men tidligere i år gjorde IKEA det muligt at aktivere en dagstilpasset lysrutine, så lyset automatisk tilpassede temperaturen til dagslyset. Måske er der andre lignende funktioner på vej sammen med Matter.

Det er ikke utænkeligt, at smartpærer fra IKEA i fremtiden vil være Matter over Thread, således at andre Matter platforme – såsom Philips Hue, SmartThings og Homey – er garanteret understøttelse af deres produkter. Dels har IKEA gjort det klart at en af deres missioner er en grønnere og mere bæredygtig fremtid, hvilket ville harmonere med platformsagnostiske smart home enheder, og dels har IKEA tidligere selv bekræftet at deres pærer er kompatibel med Philips Hue.

I denne omgang aktiverer opdateringen dog kun Matter bridge funktionen i Dirigera. En Matter bridge er en hub, som kan tilkoble Zigbee, Bluetooth og Z-wave enheder og derefter eksponere dem som Matter enheder. Med andre ord kan dine gamle Zigbee pærer, som ikke kan opdateres til Matter, kobles på Dirigera, hvorefter Dirigera udsender dem som Matter enheder til dine andre Matter hubs.

Hvilke IKEA produkter bliver opdateret til Matter?

I løbet af 2023 og 2024 har IKEA haft lanceret tre sensorerBadring vandlækagesensor, Vallhorn bevægelsessensor, og Parasoll kontaktsensor. Ifølge CSA som står for at vedligeholde Matter standarden, så er alle tre typer af sensorer understøttet af Matter, og det er derfor ikke utænkeligt, at også disse sensorer bliver eksponeret som Matter enheder i fremtiden. Luftrensere såvel som luftkvalitetssensorer er også understøttet af Matter, så forhåbenligt får disse også en Matter behandling på lige fod med de andre produkter.

Selvom Matter også inkluderer kategorien entertainment devices (fjernsyn, streaming dongles, højtalere) så skal vi ikke forvente en Matter opdatering til IKEAs Sonos højtalere. Dette skyldes Sonos’ egen streaming protokol, som de gennem de sidste par år har forsvaret i retten. IKEAs gamle Trådfri gateway vil heller ikke blive opdateret til Matter, da IKEA har gjort det tydeligt, at deres fokus fremadrettet vil være på Dirigera huben – hvilket nok er en god ting, da Matter har været 2 år forsinket selv uden at skulle fokusere på to hubs samtidigt.

Sidste år bekræftede IKEA over for den tyske side smartapfel også, at deres Fyrtyr og Kadrilj smartrullegardiner ville blive erstattet af nye versioner. Siden da er der ikke kommet nyt om disse, men måske venter IKEA blot på at få testet Matter på Dirigera, så den er klar til at tage imod disse. Det er dog også helt muligt, at de nye gardiner forbliver på Zigbee standarden og at IKEA bare igen, igen, igen, er langsomme til at rulle deres produkter ud.

© Positron 2024