Nyt smartstik fra IKEA

Efter at være lækket allerede sidste år, er IKEA nu klar med deres erstatning til deres Trådfri smartstik. Det nye smartstik hedder Tretakt og har nogle fordele over det gamle smartstik.


22. februar 2024 | Sune Kuntz

Tretakt erstatter Trådfri smartstik

Vi har længe vidst, at IKEA var på vej med et nyt smartstik. Første gang var da FCC dokumenter helt tilbage til august viste, at IKEA arbejdede på en ny “Tretakt”. Tidligere på ugen dukkede Tretakt også op som en enhed i deres Home Smart app.

Tretakt dukkede tidligere på ugen op i IKEAs Home Smart app.

Nu er der altså dukket op af billeder af Tretakt smartstikket fra Tyskland. Tretakt ser altså ud til, allerede at være til salg i vores naboland. Faktisk så det ud til, at Tretakt har været til salg siden starten af februar, hvilket kan ses ud fra en Github kommentar fra brugeren DL4DP, som efterspørger understøttelse af Tretakt i Zigbee2MQTT.

Ud fra billedet kan det ses, at Tretakt i modsætning til deres gamle Trådfri smartstik, har en tænd/sluk knap på selve pluggen. Det er bestemt en velkommen funktion, for eksempel når man har brug for at slukke kaffemaksinen uden at være i nærheden af en kontakt.

Den nye Tretakt smartstik.

Tretakt har en maks ugangseffekt på 3680 Watt, hvilket altså er en forbedring fra den gamle Trådfri som havde en maks udgangseffekt på 2300 watt. Derudover er Tretakt også fysisk mindre, og formen går fra at være aflang til at være rektangulær.

Hvad prisen bliver for Tretakt i Danmark ved vi ikke endnu, men hvis vi kigger på de seneste produkter fra IKEA, så har prisen været den samme – eller endda lidt lavere – end deres forgængere. Vi kan derfor nok forvente en pris mellem 90 – 120 Kr. for Tretakt.

Tretakt findes endnu ikke på IKEAs tyske hjemmeside, men IKEA har før nyt udstyr til salg i enkelte varehuse måneder før de officielt er til salg.

Andre nye sensorer fra IKEA

IKEA har siden udgivelsen af deres Dirigera hub arbejdet på en opdatering af alle deres smart home produkter – samt udgivelsen af nye. Den nye bølge af sensorere og kontakter kommer i kølvandet på IKEAs mission om at blive mere bæredygtig. De gamle Trådfri bevægelsessensor og kontakter bruger alle knapcellebatterier, som ikke er genopladelige. Alle IKEAs nye produkter benytter AAA-batterier, som IKEA sælger genopladelige versioner af.

Udover en ny bevægelsessensor Vallhorn til 69 Kr. og kontaktsensor Parasoll til 79 Kr., så er der også en vandlækagesensor på vej. Den hedder badring og kan selvfølgeligt kobles på IKEAs smart home system.

© Positron 2024