Ny Matter kontakt fra Sonoff

Sonoff har den seneste tid lanceret en masse nye produkter. De fleste er Zigbee 3.0 produkter, men enkelte er også Matter kompatible. Deres M5 smart vægkontakt er én af deres nye Matter enheder. Vi tager et kig på M5 og ser, om den er en interessant tilføjelse til dit smart home.


2. juli 2024 | Sune Kuntz

M5 Matter vægkontakt fra Sonoff.

Sonoff har den seneste tid lanceret et hav af forskellige produkter som rækker mellem alt fra bevægelsessensorere til strømmonitorering direkte i dit elskab. De fleste af disse produkter er Zigbee 3.0, men enkelte er Matter enheder.

Én af de nye Matter enheder er en smart vægkontakt, som kan styre lyskilder og elartikler. Navnet på vægkontakten er M5, og den kommer i flere varianter. Sonoff har sendt mig vægkontakten så jeg kan teste den.

M5 og dens varianter

Vægkontakten fra Sonoff er Matter over Wifi, hvilket betyder at du kan forbinde den til langt de fleste smart home platforme. Både SmartThings, Google Home, Homey og Apple Home understøtter Matter over Wifi.

M5 kommer i forskellige udgaver, hvor udgaven jeg er blevet tilsendt er i stand til at styre tre forskellige enheder via tre relæer. Sonoff laver dog også M5 med 1 og 2 relæer. Derudover kan man få M5 i stil med kvadratiske europæiske vægkontakter, eller rektangulære amerikanske vægkontakter.

M5 med et, to og tre relæer.
M5 med et, to og tre relæer.

Varianten med 1 og 2 relæer kan begge håndtere 10A, mens varianten med 3 relæer kan håndtere 2A for hvert relæ – altså 6 ampere i alt. Vægkontakten kan kun tænde og slukke, så der er ikke mulighed for at dæmpe tilsluttede lysgrupper.

Oversigt over M5 dimensioner.
Oversigt over M5 dimensioner.

Vægkontakten er lavet i ABS plastik og føles godt bygget. Plastikken giver sig ikke og der er ingen mellemrum i samlingerne. Det eneste kritikpunkt er kontakterne på fronten, som godt kan føles en anelse billige når de trykkes i bund.

Sådan tilsluttes M5 strøm

Sonoff inkluderer et diagram over tilslutningen at ledninger, som er let at følge. Vægkontakten kræver en neutral ledning, så hvis ikke du har en neutral ledning i væggen, så kan du godt glemme at få den sat op.

Det er let at tilslutte M5 til lyskilder og andre elartikler. Den kræver dog, at du har en neutral.
Det er let at tilslutte M5 til lyskilder og andre elartikler. Den kræver dog, at du har en neutral forbindelse.

Ledningerne forbindes via skrueterminaler på bagsiden af vægkontakten. Hvis du ønsker at montere M5 i væggen, så skal du være opmærksom på at den er designet til større indmuringsdåser end dem vi typisk har i Danmark. Det kan altså være svært at få plads til din i væggen, og du bør derfor have styr på, hvor meget plads du har i indmuringsdåsen før du køber vægkontakten.

Når først du har fået koblet M5 til strøm og tilsluttet de elektriske apparater du vil styre, så er du klar til at få vægkontakten koblet på dit smart home system. Vægkontakten burde være i parringsmode så snart du sætter den til strøm første gang, men er den ikke det, så skal du holde midterknappen inde i 5 – 10 sekunder.

Det virker lidt mærkeligt at Sonoff har valgt at midterknappen også skal være reset-knappen. Det betyder potentielt, at alle og enhver kan resette vægkontakten når de vil.

Forbind til dit smart home via Matter

Så snart parring af vægkontakten er sat i gang, kan den forbindes til dit smart home system gennem Matter. Her er det vigtigt at huske på, at vægkontakten skal forbindes til et 2.4Ghz netværk. Den telefon eller tablet du sætter vægkontakten op med, må derfor ikke være forbundet til 5 eller 6Ghz netværk.

Uanset hvilket smart home system du kobler vægkontakten op på, skal du have fat i den inkluderet Matter QR-kode. Sonoff har inkluderet en QR-kode som klistermærke i æsken, men de har også trykt QR-koden på bagsiden af vægkontakten – tak for det!

Sonoff inkluderer både en Matter QR-kode som klistermærke i manualen, samt printer på bagsiden af M5 vægkontakten.
Sonoff inkluderer en Matter QR-kode både som klistermærke i manualen, samt printet på bagsiden af M5 vægkontakten.

Jeg har testet vægkontakten på både SmartThings og Google Home, og på begge platforme blev vægkontakten fundet inden for få sekunder af at QR-koden blev scannet. Alt efter hvor god forbindelsen til din router er, så tager det ikke andet end 10 – 30 sekunder før vægkontakten er styrbar i den valgte smart home app.

Hvilken funktioner får?

Når vægkontakten først er forbundet til dit smart home system så vil hvert relæ dukke op som hver sin vægkontakt. Det betyder, at du kan styre hvert relæ individuelt seperat fra hinanden.

Relæerne i M5 vises som hver sin kontakt i den smart home app du forbinder vægkontakten til.
Relæerne i M5 vises som hver sin kontakt i den smart home app du forbinder vægkontakten til.

Da Matter enheder kan forbindes til mere end ét smart home system af gangen, så kan vægkontakten uden problemer være forbundet til for eksempel SmartThings og Homey på samme tid.

Samtidig med at være forbundet til SmartThings har M5 uden problemer samtidigt været forbundet til Google Home takket være Matter multi-admin funktionen.
Samtidig med at være forbundet til SmartThings har M5 uden problemer samtidigt været forbundet til Google Home takket være Matter multi-admin funktionen.

Som tidligere nævnt, så er M5 ren tænd/sluk. Der er ingen dæmpningsfunktion, hvis relæet styrer en lyskilde. Årsagen mistænker jeg dels er for at sænke prisen en anelse, og dels at du risikerer at skade eventuelle andre elartikler du måtte ønske at sætte til vægkontakten. Hvordan du vælger at styre og lave automationer, afhænger selvfølgeligt af den smart app, som du benytter.

Foran på vægkontakten sidder der også et indikatorlys som viser, at der er strøm til vægkontakten og at den er forbundet til netværket. Det er et svagt blåt lys, som næppe kommer til at lyse værelset op selv i komplet mørke. Alligevel kan den måske for nogle være irriterende. Hvis du er en af dem som er generet af lyset, så er det ikke muligt at slukke for lyset. Årsagen er sandsynligvis, at Matter ikke understøtter muligheden for yderligere kontrol af et smart plug. Det kunne dog have været rart at se Sonoff indbygge en lille knap på fronten eller siden, så man selv kunne bestemme om det skal være tændt eller slukket.

Indikatorlyset på fronten af M5 lyser svagt blåt uden mulighed for at slå det fra.
Indikatorlyset på fronten af M5 lyser svagt blåt uden mulighed for at slå det fra.

Hver knap har også et rødt indikatorlys som viser, hvorvidt de er tændt eller slukket. Er relæet til knappen aktiveret, så lyser indikatorlyset op. Heller ikke disse lys kan indstilles til at være tændt eller slukket.

De røde indikatorlys på fronten viser, at relæet er aktiveret.
De røde indikatorlys på fronten viser, at relæet er aktiveret.

Hvor stabil er M5?

Under testen har der hverken været problemer med at forbinde M5 til SmartThings eller Google Home. Hver gang den er blevet resettet og forsøgt parret, så er den hoppet på med det samme.

Stabiliteten i længden har også været god. Her har jeg ikke én eneste gang oplevet, at M5 har mistet forbindelsen til hverken SmartThings eller Google Home. Generelt har jeg gode erfaringer med Matter enheder.

Hvor god en forbindelse M5 kommer til at have, afhænger selvfølgeligt af dit netværk. Men selv med en semi-gammel router fra Hiper er det altså gået godt i de uger, som jeg har testet den.

Hver gang jeg har aktiveret M5 i enten SmartThings eller via stemmen med Google Assistant, så har vægkontakten reageret med det samme.

Kan M5 anbefales?

Er du på udkig efter at gøre dit lys smart, men ønsker du ikke at købe smart pærer til hele rummet, så er smart vægkontakter afgjort en interessant løsning. Her er M5 interessant at have i tankerne.

En af ulemperne ved M5 er dog, at den måske ikke passer ind i din indmuringsdåse da den er stor. Det er selvfølgeligt ærgeligt, og det vil være rart, hvis Sonoff i fremtiden lancerer en mindre model.

En anden ulempe er også, at indikatorlyset på fronten ikke kan slukkes. Jeg kan ikke forestille mig at det er kraftigt nok til at genere mange, men hvis du let er generet af lys, så er det bestemt noget at være opmærksom på.

Til gengæld så er prisen noget som den kan konkurrerer på. Varianten med ét relæ koster Ca. 20$ (139 Kr.), to relæer koster Ca. 21$ (146 Kr.) og tre relæer koster Ca. 23$ (160 Kr.).

Derudover så er den stabil og har god forbindelse til Matter hub’en man nu vælger at forbinde den til.

Affiliate links

Er du blevet nysgerrig på M5? Så kan du finde den på linket herunder. Vær opmærksom på at linket er et affiliate link. Det betyder altså at jeg får en procent af købet, uden at det koster mere for dig.

M5 kan købes gennem mit affiliate link her.

Video anmeldelse

Er du nysgerrig på at se en anmeldelse af M5? Så kan du se min video på YouTube herunder, hvor jeg også tager et kig på nogle af Sonoffs nye Zigbee 3.0 sensorer.Skriv en kommentar


Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu.

© Positron 2024