Monitorer strømforbrug i hele huset med Sonoff

Sonoff har lanceret en ny strømmåler, Sonoff POW Ring, der adskiller sig fra almindelige smart plugs ved at måle strømforbruget for hele huset direkte fra eltavlen. Enheden, der kører på 230V og forbindes via WiFi uden behov for ekstra hub, har også et indbygget relæ som kan styres via en app. Er POW Ring pengene værd, eller er det bedre at gå med et smart plug med integreret strømmonitorering?


26. maj 2024 | Sune Kuntz

POW Ring fra Sonoff.

Sonoff har udgivet et smart home device som kan monitorere dit strømforbrug. Smart home kompatible strømmålere er ikke noget nyt, og det har længe været muligt at overvåge strømforbruget af dine enheder derhjemme ved hjælp af smart plugs med indbyggede strømmonitorering. Strømmåleren fra Sonoff skiller sig dog ud ved ikke kun at kunne måle strømforbruget på én enhed. Faktisk så kan Sonoffs strømmåler måle dit elforbrug i hele huset.

Sonoff har tilsendt deres produkt uden betaling, men anmeldelsen er ikke betalt. Sonoff har ikke læst anmeldelsen før den er udgivet.

Sonoff POW Ring

Sonoffs strømmåler hedder Sonoff POW Ring. I modsætning til et smart plug der kun måler strømforbruget for det apparat der er sat til den, så er POW Ring bygget til at sidde ved din eltavle og måle hele husets strømforbrug.

I æsken med følger der POW Ring enheden, en klemme til måling af strøm, en ekstern antenne og selvfølgeligt en manual.

POW Ring er designet til at køre på 230V, så du slipper for at skifte batterier konstant. Strømmen føres direkte ind i to skrueterminaler, så der er heller ingen eksterne omformer eller strømforsyning.

POW Ring tilsluttes 230V gennem skrueterminalerne i bunden.

POW Ring forbindes til Sonoffs eWeLink app via 2.4GHz WiFi. Du behøver altså ikke at have en Sonoff iHost eller anden smart home hub for at benytte den. Den kan dog fint spille sammen med øvrige Sonoff enheder forbundet til Sonoffs hubs.

POW Ring fungerer ved at måle ved hjælp af en strømtransformer med en todelt kerne, som sættes om fase-ledningen. Den har derfor ikke direkte kontakt med 230V, men måler i stedet gennem den inducerede strøm i klemmen. Det betyder, at du ikke behøver at sende den strøm du måler gennem POW Ring, så selvom den skulle slukke, genstarte eller gå ud, så har du stadig strøm i huset.

POW Ring måler strømforbruget ved at klemme en ringkernen over en fase.

På strømmåleren sidder der et display. Displayet skifter mellem at vise det nuværende strømforbrug i watt, samt hvor mange ampere du trækker. Det er rart at kunne aflæse direkte på displayet, også selvom det næppe er noget man gør særlig ofte – hvis overhovedet. Det er blot en rar bonus.

Displayet skifter mellem at vise det totale strømforbrug, det nuværende strømforbrug og spændingen.

Sonoff forestiller sig, at strømmåleren skal opsættes i et lukket elskab. Derfor har de designet den med en ekstern antenne, som kan monteres uden for skabet. Det er smart tænkt, da det sikrer en god forbindelse til din router, selv hvis POW Ringen er monteret i et metalskab. Sonoff hævder selv, at rækkeviden er 130 meter.

Den eksterne antenna sikrer, at POW Ring har forbindelse til din router, selvom den er monteret i et metalskab.

Som en sidste funktion, har POW Ringen et indbygget relæ. Relæet kan selvfølgelig styres gennem app’en, så POW Ringen for eksempel kan styre en kontaktor. På den måde kan man tænde og slukke for el-udstyr i huset. Relæet kan kun håndtere op til 30 volt og 2 ampere, så det er altså ikke muligt at slutte for eksempel hårde hvidevarer direkte til POW Ringen.

Opsætning af POW Ring

Som nævnt så skal POW Ring opsættes gennem Sonoffs egen eWeLink app via 2.4Ghz WiFi. POW Ring er altså ikke kompatibel med 5Ghz WiFi, så vær sikker på, at du er forbundet til det rigtige netværk inden du forsøger at opsætte den.

POW Ring skulle gerne være fabriksindstillet når du modtager den, men hvis ikke den er det, så gøres det let ved at holde den store tænd/sluk knap på forsiden inde i 5 sekunder. Herefter begynder WiFi LED at blinke for at indikere at parringsmoden er startet.

Herefter åbner du eWeLink app’en og tilføjer en ny enhed. POW Ring blev fundet i løbet af få sekunder uden problemer under testen. Der har ligeledes heller ikke været problemer med at beholde forbindelsen til netværket, så alt i alt har POW Ring været stabil fra start.

Hvis du har en af Sonoffs egne hubs såsom iHost eller NSPanel/NSPanel Pro, så kan POW Ringen også opsættes gennem disse. Her får du samme funktioner og muligheder som gennem eWeLink app’en.

Alt data forbliver lokalt, da POW Ring gemmer dataen på lokal hukommelse. Opsættes Pow Ring gennem Sonoffs egen iHost, så udføres automationer endda lokalt. Gennem eWeLink app’en påkræves netforbindelse dog, for at kunne afvikle automationer.

Funktioner i eWeLink app’en

I eWeLink app’en får du mulighed for at overvåge dit strømforbrug både hjemme og når du er ude. Er du på samme netværk som POW Ringen, så kan du aktivere LAN mode, som betyder at du kommunikerer direkte med strømmåleren uden at gå gennem Sonoffs servere. Er du ude af huset, så har du dog stadig mulighed for at tilgå alle funktioner, men her er det selvfølgeligt gennem Sonoffs servere.

App’en gemmer op til 6 måneders energiforbrug som kan ses på en graf. Det er også muligt at eksportere dataen i csv format. På den måde kan du behandle daten i for eksempel Excel eller Google Sheets.

Grafen kan vise dagens, ugens eller månedesn strømforbrug.
Grafen kan vise dagens, ugens eller månedesn strømforbrug.

POW Ring kan opsættes til automatisk at tænde eller slukke for det indbygget relæ, alt afhængig af strømforbruget. Det betyder, at du automatisk kan slå det indbygget relæ til eller fra, baseret på dit nuværende strømforbrug. På den måde kan man for eksempel automatisk slukke for strømmen i en gruppe, før en sikring springer.

POW Ring indstillinger i eWeLink app.
POW Ring indstillinger i eWeLink app.

En anden smart funktion i app’en, er muligheden for at aktivere inching. Inching betyder, at relæet automatisk slukker når det tænder efter mellem 0.5 sekund og 59 minutter. Med inching aktiveret betyder det, at man kan styre kiprelæer.

Med inching kan for eksempel kiprelæer styres gennem POW Ring.

En sidste funktion der er værd at nævne, er muligheden for at få notifikationer fra app’en. Du kan indstille daglige og månedlige mål for dit forbrug. Overstiger forbruget det mål du har sat, modtager du en besked. Har man et strømbesparende mindset, så er funktionen nyttig.

Du kan også vælge at modtage en notifikation, hvis der forbruges flere watt på et givent øjeblik, end hvad du har indstillet til dit maksimum.

Indstillinger for push-notifikationer i eWeLink app'en.

Både strømmonitoreringen og relæet kan bruges i automationer i eWeLink app’en. Enheder forbundet gennem eWeLink app’en kan på den måde styres med dataen fra strømmåleren eller det indbygget relæ.

En idé kunne for eksempel være en lampe der lyste grønt, hvis ens daglige mål ikke var overskredet, men rød hvis den var.

Forbind til Google Home, SmartThings og Home Assistant

POW Ring har mulighed for at blive tilsluttet SmartThings, Google Home og Alexa…Sådan da. Desværre er det kun relæet der eksponeres. Du kan altså tænde og slukke for relæet, hvorefter relæet reagerer på den måde du har indstillet det til gennem eWeLink app’en.

Strømmonitorering eksponeres hverken til SmartThings, Google Home eller Alexa. Derfor kan du ikke holde øje med strømforbruget i de apps. Homey er POW Ring slet ikke kompatibel med, så her kan du hverken tjekke strømforbrug eller styre relæet.

Har du Home Assistant, så er det muligt at integrere POW Ring gennem Sonoffs cloud. Du kan dog desværre ikke få dens strømmonitorering ind Home Assistants Energy managing endnu. Sonoff fortæller, at det er noget de arbejde på, men de har endnu ikke givet en dato for, hvornår vi kan forvente funktionen. Du kan dog allerede nu aflæse og lave automationer baseret på strømmonitoreringen.

Konklusion: Skal du købe en POW Ring?

I øjeblikket står POW Ring til omkring 304 Kr. plus fragt, hvis den købes direkte fra Sonoff. Kigger man på smart plugs med indbygget strømmonitorering, så finder man for eksempel Nous A1Z til omkring 160 Kroner, som kan måle op til 16 ampere. POW Ring koster altså tre gange så meget, som de gængse strømmonitorerende smart plugs.

Ulempen ved et smart plug er selvfølgeligt, at et det kun kan måle strømmen på den enhed der er sat i den, hvilket betyder at du er nødt til at købe flere smart plugs, hvis du ønsker et samlet overblik over dit elforbrug derhjemme. Dertil kommer det også, at du med et smart plug aldrig kommer til at kunne måle hele strømforbruger derhjemme, da enheder som for eksempel loftlys oftest ikke kan måles med et traditionelt smart plug.

Med POW Ring har du netop mulighed for at få ét samlet overblik over hele husets strømforbrug, hvilket kan være en spændende mulighed. Prisen virker derfor fornuftig, når man ser det på den måde. Ønsker man også at kunne adskille strømmonitoreringen mellem flere grupper i eltavlen, så er der altid muligt at tilkoble mere end én POW Ring til eWeLink app’en.

Med de indbygget muligheder i eWeLink app’en til at modtage notifikationer hvis et strømforbrug er oversteget eller ikke er nået, samt mulighed for at få daglige strømforbrugs rapporter, er det let at skabe sig et overblik.

Selve enheden er godt bygget, prisen er overkommelig og gennemførelsen er gennemtænkt. Der har hverken været problemer med forbindelse til nettet, strømmonitorering der er frosset, eller andet som har ført til irritationer. Alt i alt har POW Ring været ekstrem stabil og gjort det, som den er bygget til.Det er derfor meget let at anbefale POW Ring, især hvis man kører Home Assistant eller eWeLink som sin smart home platform.

Hvis du er interesseret i en POW Ring, så kan den købes direkte fra Sonoff her: POW Ring fra Sonoff. Linket er et affiliate link, hvilket betyder at Positron.dk modtager en andel af salget.

© Positron 2024