iHost smart home hub fra Sonoff

Sonoffs iHost går efter Home Assistant segmentet ved at love lignende funktioner, men uden den stejle læringskurve. Der er ingen app til iHost, som i stedet tilgås gennem et webinterface, den kører 100% lokalt, er kompatibel med Zigbee og til dels Matter. Prisen er konkurrencedygtig, men manglende funktioner såsom geofencing og kun at kunne tilgå ens enheder når man er hjemme, gør at iHost for de fleste nok ikke er værd at opgradere til. Er man ved at starte ud med sit smart home eventyr, så kan den dog være værd at kigge på.


27. januar 2024 | Sune Kuntz

Hvad er iHost?

Udover Samsung som gerne ser en fremtid uden dedikeret smart home hubs, så kæmper de øvrige smart home producenter for et ethernet stik i din router til deres hubs. Sonoff har forskellige løsninger til dit smart home, og en af disse løsninger er deres iHost.

Med iHost forsøger Sonoff at indtage det segment som ønsker en lokal løsning alá Home Assistant, uden den stejle læringskurve Home Assistant har. Er iHost pengene værd? Hvad har den at byde på, som Homey, SmartThings eller Home Assistant ikke har?

Selve huben

iHost huben er i sig selv lille, men bestemt ikke diskret. Foran har den nemlig en LED strip, som fungerer som statusindikator – er den blå, så er alting ok. Er den rød, så er der en netværksforbindelse. Der er ingen mulighed for at slukke lyset eller styre lyset gennem automationer. Rent æstetisk har jeg svært ved ikke at sammenligne den med en Nintendo Wii – om man ser det som et plus, er op til en selv (men jeg har svært ved ikke at give nogle bonuspoint for det).

På bagsiden finder man et USB C stik til strøm, et mikro SD kort indgang, en USB A port og et ethernet stik. Huben kræver et netoforbindelse gennem ethernet, så hvis man havde håbet at placere iHost huben langt fra ens router, så er det ikke muligt.

På toppen sidder der fire knapper: tænd/sluk, Zigbee parrings, mute og alarmtilkobling. Knapperne er en fin tilføjelse til huben, men da hubs ofte pakkes væk i et netværksskab eller under et bord ved routeren, så er deres brugbarhed lidt tvivlsom.

Ingen app og 100% lokal

Der findes ingen app til iHost. Alt kommunikation med iHost foregår gennem et web-interface. Det betyder, at du skal benytte browseren når du styrer dit smart home eller opsætter automationer. Hele tanken bag web-interfacet er, at iHost fungerer 100% lokalt uden hverk app eller cloud. Du er ikke altså afhængig af en app, som måske en dag bliver fjernet fra App Store/Play Store, så selvom Sonoff skulle forsvinde, så vil dit smart home blive ved med at fungere.

Web-interfacet er dog ikke optimeret til smartphones, og du er derfor nødt til at opsætte og konfigurere din iHost på enten computeren eller en tablet. Det gælder også, hvis du bare vil se og styre dine smart home enheder – dog har iHost et trick i ærmet med hensyn til opsætning af forskellige dashboards til smartphones, som vi kommer ind på længere nede.

At huben er en 100% lokal løsning har som sagt den fordel, at den vil blive ved med at fungere selvom Sonoff en dag forsvinder fra markedet. Til gengæld så betyder det også, at du ikke har mulighed for at se eller styre dit smart home så snart du er uden for dit netværk. Alt der hedder geofencing, notifikationer og tænd/sluk af lys når man ikke er hjemme er altså helt udelukket. Det er lidt af en skam, men det er prisen for en lokal løsning som kan stå helt uden cloud, subscription eller afhængighed af apps.

Automationer og rutiner

Opsætning af automationer er ligetil på iHost. Sonoff har dog valgt at kalde det for scenes i stedet for automationer. Her skelner de mellem smart scenes og manual scenes. Manual scenes er automationer, som du selv skal starte, ved manuelt at aktivere den gennem web-interfacet. Smart scenes er det, man ofte bare ville kalde en automation.

De indbyggede muligheder for automationer er meget begrænset. Her har du kun mulighed for at starte en automation når en enhed reagerer – f.eks. et lys der tænder, eller en bevægelsessensor der registrerer bevlgelse -, eller når et bestemt tidspunkt er nået. Du kan til gengæld tilføje så mange start betingelser du vil, og du kan vælge, om det er alle betingelserne der skal være opfyldt før rutinen starter, eller om det er nok at én af betingelserne er mødt, før rutinen begynder.


Du kan få en rutine til at tænde- og slukke for enheder, aktivere eller deaktivere andre rutiner, køre en manuel scene, eller udføre en kombination af førnævnte men med forsinkelse imellem. Her har du også mulighed for at afspille en række indbygget lyde gennem den højtaler, som sidder i bunden af iHost huben. Dét er smart! En knap på døren har nu forvandlet din hub til en ringeklokke, og alle dine sensorere i hjemmet kan starte en alarm. Det er desværre ikke muligt at tilføje dine egne lyde til huben. Hvorvidt dette kommer vides ikke endnu. Jeg har spurgt Sonoff om det er noget de arbejder på, men de har endnu ikke svaret.

Matter er understøttet – sådan da

Matter er efterhånden en kendt teknologi i smart home milljøet. Selvom dethar haft en sløj start, så begynder der efterhånde at komme flere og flere Matter kompatible enheder. Særligt under CES 2024, fremviste adskillige firmaer Matter enheder.

iHost er i stand til at fungere som en Matter bridge, hvilket vil sige, at den kan eksponere de Zigbee enheder der er forbundet til dem, til resten af dine Matter controllere i hjemmet. Det er smart, da dine gamle ikke-Matter enheder nu kan benyttes som var de Matter enheder. Her er det ikke alle Zigbee enheder der eksponeres, da det ikke er alle enhedstyper der endnu findes i Matter standarden, men dem som findes i standarden er understøttet af iHost.

Det er dog lidt skuffende, at iHost ikke understøtter at importere Matter enheder fra andre Matter controllere. Har man f.eks. tilkoblet en Matter over Thread enhed til en SmartThings hub, så kan denne ikke importeres ind i iHost. Der er altså ingen mulighed for at tilkoble Matter udstyr, kun Zigbee. På Sonoffs hjemmeside skriver de dog, at denne funktion forventes at komme i tidligt 2024.

De uger iHost er blevet testet, har Matter dog fungeret stabilt. Huben har været forbundet til SmartThings, og her har der hverken været tabte forbindelser, enheder der reagerede langsomt eller på måder, som ikke var hensigten. Selve Matter funktionaliteten har altså fungeret yderst fornufigt.

Dashboards

Det er muligt at lave dashboards skrædersyet til enten telefonen eller tabletten. Med web-interfacet er alle instillinger og menupunkter synlige, men med dashboards er alt dette skjult. Her er det kun de enheder du vælger at gøre synlige, som kan ses. Her skinner målgruppen atter igennem, da der er lignende muligheder på home assistant, blot mere simpelt at sætte op.

Det er muligt at lave flere dashboards, så du f.eks. har et dashboard til en tablet du har i stuen som kun skal vise enheder i samme lokale, og et dashboard til telefonen, som skal vise alle enheder i dit hjem. Derudover kan du aktivere og deaktivere alarmsystemet fra et dashboard.

Har du en tablet hængende i gangen som du bruger til at aktivere og deaktivere din alarm, kan du sætte kode til dit dashboard. På den måde er det ikke alle og enhver, som kan deaktivere din alarm. Det er godt tænkt.

Udvidelser i Docker

Med iHost er det muligt at installere addons gennem Docker. Der er ikke mange addons i skrivende stund, men blandt de nævnværdige finder vi bl.a Tasmota til kontrol af ESP32 enheder, Homebridge så enheder forbundet til iHost bliver eksponeret til HomeKit, og til sidst NodeRED.

Især NodeRED er inreressant, da det er et redskab til at lave avanceret automationer. Med NodeRED kan man lave automationer, som langt overgår hvad f.eks. SmartThings er i stand til. Ulempen er, at læringskurven er stejl, men mulighederne er næsten uendelig.

Konklusion

iHost er bestemt et interessant produkt, som har mange potentialer. Det er et produkt, som har en prisklasse der gør dens fremtid interessant. Det er dog ikke alle områder, hvor iHost virker lige lovende.


Det positive

iHost har en pris på Ca. 700 Kr. for 4GB modellen og 600 Kr. for 2GB modellen direkte fra ITEAD, som er en officiel forhandler af Sonoff udstyr- her gør jeg opmærksom på, at hvis en iHost købes gennem linket, så får jeg 10% af salget, men selvfølgeligt uden at prisen bliver højere for dig. Det sætter den i samme prisklasse som en SmartThings hub, og i en meget billigere prisklasse end Homey Pro.

Det er også godt at se, at Sonoff har satset på Matter. Trods at Matter ikke er på samme niveau som Zigbee endnu, så er det tydeligt, at Matter langsomt er ved at vinde indpas. Det er derfor godt at være fremtidssikret, hvilke iHost til dels er.

Sikkerheden i et system der udelukkende kører på ens lokale net vil af nogen ses som et stort plus, i og med man på den måde er sikret hackerangreb. Man sikrer sig også en hurtigere responstid, end hvis ens kommandoer først skal hen over en server.

Til sidst er det godt at se NodeRED tilsteder på huben. Det gør avanceret automationer som SmartThings kun kan drømme om til virkelighed.


Det negative

Selvom lokalt styret smart homes er positivt for nogle, så kan det også være en dealbreaker for mange. Her er især muligheden for at styre og kontrollerer ens smart home når man er væk hjemmefra en stor hæmmesko. Desuden betyder det lokalt styret system også, at rutiner baseret på lokation er udelukket.

Det er også vigtigt at have med i overvejelserne, at iHost kun har en Zigbee antenne. Selvom Matter er understøttet, så kommer den aldrig til at understøtte Matter over Thread, kun Matter over WiFi.

Selvom målgruppen er dem, som ønsker et smart home tættere på home assistant end SmartThings, så er der stadig en del mangler i den henseender. Manglende mulighed for at uploader egne lyde til brug i automationer, manglende mulighed for at skifte temaer og manglende integrationer noget af det, som netop tiltrækker et stort publikum hos home assistant. Før dette er løst, så har jeg svært ved at se iHost som en reel konkurrent til home assistant.

Sidder du i øjeblikket med en SmartThings hub eller en Homey Pro, så ville jeg ikke udskifte dem med iHost. Står du derimod og skal til at dyppe fødderne i et smart home system for første gang, så kunne iHost være en god måde at begynde på.



Skriv en kommentar


Kommentarer

Monitorer strømforbrug i hele huset med Sonoff | Positron.dk
26. maj 2024 - 17:34

[…] Ring forbindes til Sonoffs eWeLink app via 2.4GHz WiFi. Du behøver altså ikke at have en Sonoff iHost eller anden smart home hub for at benytte den. Den kan dog fint spille sammen med øvrige Sonoff […]

© Positron 2024