Samsung arbejder på SmartThings uden dedikeret hub

Samsung har fremvist deres vision for fremtiden smarthome. Den inkluderer blandt andet integreret hubs i alt fra TV til køleskabe. Nye SmartThings funktioner såsom 3D kort og et nyt interface til TV blev også vist frem.


10. januar 2024 | Sune Kuntz

Samsung til CES

Samsung har ligesom LG haft et show til CES i år. Her blev der annonceret en del nye tiltag, hvor især AI var årets store buzzword. Et gennemgående tema var dog også Samsungs forsøg på at styrke deres, i forvejen, stærke ecosystem – især SmartThings blev nævnt flere gange.

AI overalt

Det kommer nok ikke til nogens store overraskelse, at et gennemgående ord på CES i år har været AI – Kunstig Intelligents. Samsung har i år vist AI som de mener kan være med til at foretage ændringer i dit smart home, skabe automationer, advare dig hvis noget virker atypisk osv. Hvorvidt AI virkeligt er fremtiden i vores smart home vil tiden vise.

3D map view i SmartThings

Det har siden 2022 været muligt at lave et kort over dit hjem i SmartThings, som så har kunne vise status på dine enheder – et såkaldt “Map view”. Denne milighed dog kun været tilgængelig på deres fjernsyn, selvom kortet har skulle laves på telefonen. Samsung har dog meddelt, at kortet bliver tilgængeligt på SmartThings til telefonen og tablet. Derudover får map view en opdatering, så det bliver mere 3D. Før var kortet helt fladt, men nu får hvert element på kortet altså en dybde til sig.

Nyt SmartThings til fjernsyn

Udover et opdateret map view, så modtager SmartThings også en række andre opdateringer til fjernsynet. Den ene opdatering er et nyt interface, hvor status på dine enheder i dit smart hjem bliver vist som kort. Samsung har fortalt, at dette nye interface automatisk dukker op, når man kommer tæt på fjernsynet. Man undgår altså at skulle fumle med fjernbetjeningen, blot for at få vist den nuværende temperatur i stuen, tilbageværende tid på opvasken, eller hvem der står og ringer på din smart dørklokke. Hele systemet minder lidt om Google Nest Hub’ens måde at vise information på. Det virker mærkeligt, at Samsung har været så længe om at implementere et system som dette, da det ligger lige til højrebenet. Hvorvidt det fungerer vil tiden vise.

Den anden opdatering til SmartThings på fjernsynet, et implementeringen på hjemmeskærmen. Man har indtil nu skulle åbne en særskilt SmartThings app for at tilgå SmartThings på fjernsynet. Nu bliver ens smart hjem altså vist som en del af hjemmeskærmen. Her kommer man til at kunne danne sig et overblik over ens enheders status, samt styre dem. Igen virker det mærkeligt, at det har taget Samsung så mange år at implementere denne idé. Uanset hvad, så er det her altså (næsten). Bedre sent end aldrig.

Samsungs og SmartThings fremtid

Uanset om man er Samsung fan eller ej, så er det ikke til at komme udenom at Samsung har formået at skabe et af de mest samhørige økosystemer udover Apple. Alt fra deres Galaxy telefoner, tablets og computere har funktioner, som gør at de spiller godt sammen. Deres vaskemaskiner kan giver besked over fjernsynet, at den er færdig. Deres høretelefoner kan skifte mellem lydkilder lige så let som Apples AirPods kan. Samsung har knækket en økosystem-kode, som firmaer som LG og Google stadig arbejder på. Heri ligger der gode og knapt så gode ting.

Det er selvfølgeligt en fordel, at enheder snakker sammen. Det irriterer dog alligevel, når produkter såsom deres SmartTag kun fungerer, hvis du har en Galaxy telefon. Derudover er der flere funktioner, såsom Tap-To-Share, som kun fungerer på Samsung fjernsyn, hvis man har en Galaxy telefon eller tablet. Funktioner, som sagtens kunne gøres tilgængelige på alle Android enheder, men som udelukkende er til for at fastholde en hos Samsung. Her er Samsung rykket længere mod de seneste år, og det er svært at forestille sig en fremtid, hvos SmartThings ikke ligeledes bevæger sig i en lignende retning.

Der er også spørgsmålet omkring fremtidige software opdateringer. Samsung lover 5 års opdateringer til deres high-end Galaxy telefoner, hvilket er fantastisk. Desværre er der ikke samme løfte, når det gælder deres fjernsyn, vaskemaskiner, og andre hvidevare. Køber man et fjernsyn i dag, så bliver TizenOS (det styresystem Samsung benytter) ikke opdateret. Det er derfor også meget sandsynligt, at alle de nye SmartThings opdateringer der er vist frem til CES i år udelukkende kommer til 2024 modeller. Det virker nærmest absurd, at noget så dyrt som et fjernsyn bliver uddateret så snart en ny model udkommer. Ikke desto mindre, er det hvad Samsung har vist forbrugerne at de kan forvente. Medmindre at Samsung sadler om og begynder at love opdateringer til deres fjernsyn og andre hvidevare, så skal vi nok vænne os til en fremtid, hvor en investering i Samsungs smart home økosystem betyder en investering man skal gøre om hvert år.

Samsungs CES show

Ønsker du selv at se hele Samsungs CES show, så kan det gøres i videoen herunder.

© Positron 2024