IKEAs næste smart home produkter

IKEAs smart home udvalg har udvidet sig en del siden Trådfri kom til i 2016, og der er intet der tyder på at IKEA har i sinde at stoppe. Fortiden indikerer de retningslinjer som IKEA har, og det kan give os et fingerpeg om fremtiden.


17. marts 2024 | Sune Kuntz

IKEA Trådfri lineup.

Tilbage i november 2023 præsenterede IKEA to helt nye smart home produkter og en opdatering til to eksisterende: Tretakt smart plug, Parasoll kontaktsensor, Badring lækagesensor og Vallhorn bevægelsessensor. I december blev Parasoll og Vallhorn tilgængelige i Danmark og sidenhen er Badring og Tretakt kommet i butikkerne i løbet af februar – to måneder før de oprindeligt skulle have været på hylderne, og noget kunne indikere at endnu en smart plug ved navn Inspelning med strømmonitorering er på vej.

Vallhorn og Parasoll sensor fra IKEA.
Vallhorn og Parasoll sensor fra IKEA. BILLEDE: IKEA.

Før disse produkter blev annonceret, var de seneste tilføjelser til IKEAs smart home portefølje deres Praktlysing og Tredansen gardiner i marts 2022, og deres Starkvind luftrenser i august 2021. Med tanke på hvor populært IKEAs smart home produkter har været, er det fristende at kigge fremad og forsøge at spå om de næste tilføjelser til IKEAs smart home. Kaster man et blik tilbage på de første produkter i Trådfri-linjen fra 2016 er det tydeligt at IKEAs smart home har udvidet sig væsenligt. Alligevel er strategien forblevet den samme, og den skiller sig ud fra konkurrenternes. For at forstå IKEAs mulige næste produkter, er det vigtigt at forstå filosofien bag IKEAs valg af smart home produkter samt historien bag.

Fra Smart Home til Home Smart

Tidligt i IKEAs smart home strategi, var hele deres portefølje navngivet Trådfri – Trådfri E27 pære, Trådfri fjernbetjening, Trådfri bevægelsessensor osv. App’en man styrede det hele igennem var ligeledes navngivet Trådfri. Trådfri navnet bar altså med andre ord hele IKEAs smart home bestræbelser i begyndelsen.

I 2019 valgte IKEA at gentænke deres smart home branding, og det første skridt på vejen var at omdøbe deres app fra Trådfri til Home Smart. Hvorfor Home Smart og ikke Smart Home? Fordi hos IKEA kommer hjemmet før det smarte. Denne tanke er vigtig at huske på, når der om lidt spekuleres i fremtidige smart home, undskyld, home smart produkter fra IKEA.

“We started out our journey within the smart home with our smart lighting range TRÅDFRI where we also named the steering app with the same name. Now, moving into the next step we want to simplify for our customers and not create different steering systems. Instead we want to make it possible for you to steer all your smart products in the same app also making them work together seamlessly in the home.”

– Björn Block, leder af IKEA Home smart.

Sidenhen er Home Smart app’en blevet til Home Smart 1, og en helt ny app har fået navnet Home Smart. Men det er en helt anden historie.

For at hjemmet kan komme før det smarte, har IKEA lige siden Trådfri arbejdet ud fra to grundfilosofiske tanker. Det er disse filosofier der dikterer valg af fremtidige produkter.

IKEAs første grundfilosofi – selvstændige produkter

IKEAs Trådfri produkter har altid kunne stå på egne ben uden en hub. Trådfri pærer kunne kobles til Trådfri fjernbetjeninger og bevægelsessensorer uden en Trådfri gateway, deres Fyrtur og Kadrilj gardiner kunne styres uden app, og alt kunne købes og kobles sammen uden en smart phone. Med andre ord kunne man købe Trådfri produkter og tage dem i brug uagtet om man ønskede smart-løsninger eller ej.

Tanken var, at ingen skulle komme hjem fra deres lokale IKEA blot for at finde ud af, at den pære de troede kunne tændes og slukkes fra sofaen krævede et hel seperat produkt for at sætte op. Fokus lå på at tage noget som allerede fandtes i hjemmet – pæren – og give forbrugeren muligheden for at gøre den smart eller blot benytte den som alle ens andre pærer. Her ligger også grunden til at IKEAs Trådfri-, og den nye Vallhorn bevægelsessensor justeres med fysiske knapper på bagsiden og ikke kun i app’en, som man ellers ser ved andre producenter. Det er hjemmet før det smarte og IKEAs første grundfilosofi.

Tanken om selvstændige produkter som ikke kræver ekstra udstyr ses også med IKEAs øvrige nye sensorer. Parasoll kontaktsensoren kan forbindes til ens pærer uden Dirigera hub’en. Her vil de parrede lys tænde når kontakten åbnes og slukke når kontakten lukkes. Deres Badring lækagesensor har en indbygget sirene som lyder når fugt detekteres. Begge produkter kan tages i brug, hvis produkterne købes seperat fra deres hub.

IKEAs anden grundfilosofi – optag ikke plads

Visse produkter opfylder ikke IKEAs første filosofi. Enten er det ikke praktisk eller også er det ikke muligt. I disse tilfælde er det IKEAs anden grundfilosofi som overtager: optag ikke plads.

For at forstå tanken bag filosofien, så er det nødvendigt at tage et kig på det første produkt som gjorde brug af filosofien. Tilbage i 2019 ved Milan Furniture Fair løftede IKEA sløret for deres nye Symfonisk højtalere, som var et samarbejde mellem IKEA og højtalerfabrikanten Sonos. Højtalerne var bemærkelsesværdige for IKEA på flere fronter. For det første var det første gang at IKEA lod et andet firma designe og have dets navn på pakken til et produkt der blev solgt i deres varehus. For det andet var selve formen på højtalerne anderledes end nogle andre før. Og her ligger et fingerpeg om IKEAs anden filosofi med deres smart home produkter.

IKEAs første generation af Symfonisk højtalere. BILLEDE: IKEA.

Højtalerne var ikke kun højtalere, men henholdsvis en lampe og en hylde. Den ene højtaler kunne altså både benyttes som en højtaler, men også en bordlampe, mens den anden kunne bruges som f.eks. et natbord eller en boghylde. Køber man en Symfonisk højtaler behøver man ikke gøre plads til den ved at ofre en bordlampe, for højtaleren er din bordlampe. Du behøver heller ikke ofre pladsen på dit natbord, for din højtaler er dit natbord. Ingen af produkterne optager plads, som ellers kunne have været brugt til andre produkter. Sidenhen er Symfonisk udvidet med en højtaler, hvor fronten kan tages af og erstattes med kunst.

Symfonisk benytter WiFi og skal streame musik over netværket. Man kan ikke købe en Symfonisk højtaler og tage den i brug uden enten IKEAs Home Smart eller Sonos’ app. Produktet er altså en klar overtrædelse af IKEAs første filosofi, men falder tilbage på den anden filosofi.

Et andet eksempel på IKEAs anden filosofi er Starkvind luftrenseren. Luftrenseren opfylder faktisk begge filosofier, da den kan købes og benyttes uden brug af gateway eller hub. På produktet sidder der nemlig fysiske kontakter der kontrollerer vindhastigheden. En luftrenser er traditionelt set noget der fylder meget i hjemmet, og her er Starkvind ikke anderledes. Den skiller sig alligevel ud fra mængden, da den udover at være en luftrenser også er et bord. Det smarte viger her endnu engang for hjemmet.

Starkvind luftrenser og bord. BILLEDE: IKEA.

Undtagelser for filosofien

Siden lanceringen af Trådfri har kun ét produkt undveget de to filosofier: Vindstyrka. Vindstyrka blev annonceret i 2023, og er IKEAs luftkvalitetssensor. Den er en smart opgradering fra deres Vindriktning luftkvalitetssensor, og den bryder – på en måde – de to filosofier.

Sensoren kan ikke kobles sammen med andre enheder, så der er ingen smarte fordele ved den på egen hånd uden en hub. Derudover optager den plads, da den ikke erstatter et andet produkt man ofte ser i hjemmet. På den måde bryder den med begge filosofier. Man kan måske argumentere for at displayet på enheden gør den brugbar på egen hånd uden en hub og dermed opfylder den første filosofi, men da den ikke kan kontrollere andre enheder på egen hånd, er den ikke selvstændig på samme niveau som de øvrige produkter.

Fremtidige produkter fra IKEA

Med en forståelse for IKEAs tanke bag det smarte hjem, kan det være lettere at spå om fremtiden for de produkter vi måske ser i Home Smart app’en i fremtiden. Viden bag kan dog også være med til at sætte en dæmper på de produkter, som vi håber på at se, da vi netop nu arbejder ud fra nogle kriterier der skal opfyldes. Når det er sagt, hvad kan vi så se frem til?

Opdateret Vindstyrka

Den første spådom falder på en opdateret version af Vindstyrka. Netop fordi Vindstyrka ikke opfylder nogle IKEAs filosofier bag det smarte hjem, kunne det tænkes at Vindstyrka i nærmeste fremtid får en opdatering.

Det er svært at se, hvordan en luftkvalitetssensor skal kunne stå på egne ben og styre andre enheder uden en hub, og derfor virker det også usandsynligt at den kommer til at opfylde IKEAs første grundfilosofi. Det er til gengæld langt lettere at forestille sig, at Vindstyrka går i retningen af optag ikke plads.

Vindstyrkas LCD display er nok kommet for at blive, og med et LCD display virker det oplagt, at Vindstyrka 2.0 inkorporerer et digitalt ur, som mange alligevel har stående på natbordet eller hængende på væggen. Det kunne endda være, at uret bliver hovedfunktionen i en eventuel ny Vindstyrka, hvor tiden vises prominent, mens luftkvaliteten nærmest bliver sekundært for tiden. Et sådan ur findes allerede som ‘dum’ udgave fra IKEA dog blot med temperatursensor, så det virker sandsynligt med en ny udgave der samtidig er smart.

IKEA udstiller selv Vindstyrka på natbordet. Med indbygget ur, ville en opdateret Vindstyrka give ekstra god mening på natbordet. BILLEDE: IKEA.

Smart ventilator

Med IKEAs Tretakt og Trådfri smart plug kan man let tænde og slukke for en gulvventilator. Det er en nyttig funktion, hvis man kan lide at falde i søvn til luften fra en ventilator, men ikke ønsker at den kører heler natten. Så snart man ønsker at skifte hastighed på blæseren, falder smart plug løsningen dog til jorden.

IKEA foreslår selv, at deres smart plug bruges til at tænde og slukke for din kassemaskine.
IKEA foreslår selv, at deres smart plug bruges til at tænde og slukke for din kassemaskine. BILLEDE: IKEA.

Med Starkvind luftrenser er det allerede muligt at ændre blæsestyrken via app’en, så det kræver formenligt ikke meget arbejde fra IKEAs side af at tilpasse funktionen til en gulvventilator. Er det virkeligt vigtigt at kunne vælge imellem lav, medium og høj blæsefunktion via en fjernbetjening eller app? Det må være op til den enkelte at bedømme, men med tanke på de foregående somre og de høje temperaturer vi har set, så ville funktionen sandsynligvis være velkommen hos i hvert fald nogle stykker.

Gardinskinne

IKEA har allerede bekræftet at der kommer opdateret smart gardiner i 2024. Med tanke på at IKEA allerede har rullegardinerne Fyrtur og Kadrilj, og plissegardinerne Tredans og Praktlysing, så lyder det ikke helt utænkeligt at det nye produkt IKEA snakkker om er en gardinskinne.

Smart gardinskinner findes allerede på markedet, primært med to løsninger. Den ene er en lille robot med hjul, som skubber dine eksisterende gardiner langs en almindelig gardinstant. Denne løsning har Aqara og SwitchBot benyttet sig af.

SwitchBot Curtain 3. BILLEDE: SwitchBot.

Den anden løsning er en gardinstang med motor og bælte indbygget langs en skinne, som Zemismart har benyttet sig af. Denne løsning er ofte mere præcis, men ulempen er, at skinnen ikke let kan forkortes eller forlænges. Til gengæld kan skinnen lettere tilsluttes fast strøm fremfor batteri, hvilket har været en stor ulempe ved IKEAs smart gardiner.

Zemismart Smart Curtain skinne. BILLEDE: Zemismart.

Når man ser på IKEAs ønske om let brugeropsætning, så lyder en dedikeret skinne mest sandsynlig. En robot kræver mere opsætning, der skal to til, og hver robot skal oplades individuelt.

Matter er skal ikke glemmes

Udover IKEAs tilgang til et smart home, så er forudsigelserne om fremtidens IKEA også gjort med tanke på Matter standarden. IKEA tilsluttede sig Matter standarden i 2019, dengang Matter hed CHIP, og CHIP stadig lå i den fjerne fremtid. En fremtid vi nu er i.

Dengang lovede IKEA at introducere Matter til fremtidige produkter, og det løfte blev indfriet tidligere i marts da Matter udkom som betafunktion til Dirigera hub’en. Matters formål med at forene smart homes på tværs af brands harmonerer med IKEAs vision om en grønnere fremtid, ved at forlænge enheders livstid selv hvis man skifter smart home system.

Det vil derfor give mening at fremtidigt udstyr fra IKEA falder inden for kategorier der understøttes af Matter standarden. Listen over enheder der understøttes af Matter udvides med jævne mellemrum, og den seneste udvidelse kom i oktober 2023 i form af Matter 1.2. Den inkluderede:

  • Køleskaber.
  • Air conditions.
  • Opvaskemaskiner.
  • Vaskemaskiner.
  • Robotstøvsugere.
  • Røg- og kuliltesensor.
  • Luftkvalitetssensor.
  • Luftrensere.
  • Ventilatorer.

Det rygtes at kaffemaskiner og kameraer bliver inkluderet i næste udvidelse, så Matter bliver spændende at følge i løbet af 2024. Alle IKEAs nuværende produkter er understøttet i Matter, så håbet er at se flere Matter kompatible produkter i fremtiden.



Skriv en kommentar


Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu.

© Positron 2024