Google IO forudsigelser

Google I/O er lige om hjørnet, og med den også utallige spekulationer omkring, hvad vi kommer til at se. IO har før været scenen, hvor produkter og services som har præget Google gennem mange år har set dagens lys. Om vi i år får et Google IO som vil blive husket i fremtiden får vi at se, når deres konference skydes i gang om to uger.


1. maj 2024 | Sune Kuntz

Google IO 2024.

Tirsdag d.14 maj Kl.19 dansk tid er det igen blevet tid til Google IO.

Hvis ikke du er bekendt med Google IO, så er det en årlig konference, hvor Google typisk viser nye produkter og tjenester frem for offentligheden.

Det er altid sjovt at spekulere i, hvad nyheder vi kan forvente at se når firmaer som Google har årlige begivenheder. Det er dog også gode grunde til at spekulere, da nyheder annonceret ved begivenheder som Google IO kan være med til at give et fingerpeg om fremtidens tech-verden.

Blandt andet blev den første Google Home højtaler der blev annonceret ved Google IO i 2016, og om man er fan af Googles højtalere eller Google Assistant eller ej, så må det siges at netop voice input har haft stor slagkraft i smart home verdenen.

Google Home højtaler.
Den første generation af Google Home blev vist frem ved IO 2016. Dengang var produktet ventet, da Amazon med deres Echo havde domineret voice assistant markedet i halvandet års tid. Foto: Google.

LLM og AI – vi kommer ikke uden om det

Om man ser positivt, negativt eller endda er bange for den seneste udvikling af AI, så er det en teknologi der er kommet for at blive.

Især ordet LLM kommer til at blive det helt store buzzword de næste mange år hos firmaer som Google, Meta og Amazon. Apple finder sandsynligvis på deres eget Apple-y ord for LLM, men de kommer med garanti også til at fokusere på teknologien til deres WWDC i juni.

Hvad er LLM?

LLM står for “Large Language Model”. Det er en matematisk model, hvor en kunstig intelligens har analyseret tusindvis af data i form at tekst; bøger, artikler, manuskripter osv. LLM giver bogstaver, tegn og tal værdier, alt efter hvor sandsynligt det er, at de optræder. Når du skriver til ChatGPT – som er en LLM – og spørger den, hvordan man starter en konfimationstale, så kan den ud fra sandsynlighedsberegning se, at der er et hvis procent sandsynlighed for at det er “Kære mor og far”. Kilde: Amazon.

Siden 2016 har Google omtalt sig selv som et “AI first company” – alle deres produkter ville fremover altså have fokus på AI.

LLM og AI hænger tæt sammen, men hvor AI indtil nu har været god til at kategorisere og forudsige, så er LLM bedre til at skabe. Vi har allerede set nogle af tegnene på, hvordan Google tænker at skifte fokus mod LLM. Tidligere i år lancerede Samsung deres Galaxy S23, som kom med Galaxy AI. Galaxy AI er i virkeligheden blot Googles Gemini LLM.

Derfor kan vi se mod de funktioner Galaxy AI giver, hvis vi vil spå om dette års Google IO. Alt fra baggrunde der laves på telefonen med en tekstbeskrivelse du giver den, til billederedigering som kan fjerne uønsket effekter, er alt sammen sikkert noget der bliver vist frem ved IO.

Rabbit R1 og Humane AI Pin konkurrent fra Google?

Siden januar har vi set ikke én, men to nye produkter i en helt ny produktkategori. Det er Rabbits R1 håndholdte LLM enhed som blev vist frem ved CES, og Humanes AI pin.

Både Rabbit R1 og Humane AI pin forsøger at gøre LLMs til en redskab der er lige så uundværlig som din telefon. Ingen af produkterne har dog modtaget særligt pæne anmeldelser. Den amerikanske tech-YouTuber Marques Brownlee har endda kaldt Humanes produkt for “Det værste produkt jeg nogensinde har anmeldt”.

Noget kunne altså tyde på, at der er en interesse i produkter i kategorien, men at hverken Humane eller Rabbit har knækket koden.

En forudsigelse til dette års Google IO bliver derfor, at Google forsøger sig med en LLM i håndholdt form. Det er oplagt at Google kommer til at benytte deres egen Gemini LLM.

Hvis det lyder lidt for langt ude, så husk på, at Google før at forsøgt sig med AI-styret hardware. Ved Google IO i 2017 afslørede Google deres Google Clips kamera. Tanken med kameraet var, at det var udstyret med AI der kunne genkende situationer som du sandsynligvis gerne vil have taget et billede af. Kameraet kunne så placeret på en hylde til for eksempel en fødselsdagsfest, og så skulle du ikke bekymre dig om at tage billeder af festen – det klarede kameraet helt selv.

Kameraet blev ikke en dog ikke success, og allerede året efter blev produktet tilføjet til Google Graveyard. Gode gamle Google.

Nyt Google Nest hardware

Det er fire år siden at vi sidst så en opdatering af Googles Nest højtalere. Selvom Nest Audio ikke fejler noget som sådan, så gør det ikke noget med en opdatering.

Google Nest Audio.
Nest Audio blev i 2020 vist frem ved Google IO som efterfølgeren til den originale Google Home. Foto: Google.

En nye Nest Audio er da også præcis hvad der er fundet beskrevet i en opdatering til Google Home app’en. Google har før nævnt unreleased produkter i Google Home, så der er god grund til at tro, at vi godt kan forvente nyt i kategorien.

Udover en Nest Audio nævnes der også en ny Nest Hub Max. Hvis det er sandt, må vi håbe at denne version kommer til salg i Danmark. Den originale Nest Hub Max var kun til salg i Tyskland og Frankrig.

Se Google IO

Som tidligere streamer Google også IO via YouTube i år. Hvis du er interesserede i at følge med live, så kan den streamen via deres hjemmesiden, hvor du også kan se en live nedtælling til hvornår Google IO 2024 begynder.

© Positron 2024