Et kig på Thirdreality Matter night light
Matter er så småt ved at gøre sit indtog i smart home verdenen. Et selskab, der endnu ikke har opnået bred anerkendelse i Danmark, er Thirdreality, og de forsøger sig med en ny Matter enhed. For nylig introducerede de et natlys med integrerede bevægelses- og lyssensorer. Dette produkt, der fungerer med Matter over WiFi-protokollen, udgør en spændende tilføjelse til smart home-udstyr, idet det ko
1. april 2024 | Sune Kuntz
Matter er endeligt så småt på vej. Det tog også kun 2 år fra den officielle lancering. Men om ikke andet, så begynder vi at se Matter enheder strømme til markedet. De store spillere såsom Philips Hue, IKEA, SmartThings, og efter lang tids venten også Homey, har alle opdateret deres systemer til at kommunikere via Matter.
En af de nyeste Matter gadgets der blev annonceret på CES 2024, er Thirdrealitys Multi-function Night Light. Det er en lille Matter enhed, som ved første øjekast ikke ligner af meget, men den har nogle tricks oppe i ærmet som vi ser nærmere på.
Et kig på Multi-function Night Light
Æsken er ikke proppet med andet end det mest nødvendige. Der medfølger en strømadapter, en (meget) kort guide, og så selvfølgeligt selve natlyset.
Byggekvaliteten af natlyset føles som hvad man forventer til prisen. Har man nogensinde holdt et IKEA smart home – undskyld, home smart – i hånden, så har man en god idé om kvaliteten. Kvaliteten er ikke i samme kaliber som for eksempel Philips Hue udstyr, men taget i betragtning af at prisen heller ikke er i samme liga, så er den mere end acceptabel.
På natlyset er der sat et Matter parringskode klistermærke. Det er nødvendigt at kunne Matterkoden for at parre Matter enheder med din hub, sørg derfor for at koden ikke bliver slidt eller ridset. I manualen sidder der en identisk kode, men hvis du er ligesom mig, så ryger manualen ud så snart enheden er opsat. Jeg anbefaler derfor at oprette et dokument, hvor du noterer alle dine Matter koder ned.
Opsætning
For at opsætte natlyset skal du selvfølgeligt have en Matter hub. Natlyset er en Matter over WiFi enhed, så din Matter hub behøver ikke at have Thread. Det betyder at alt fra SmartThings, Homey, Google Home, Amazon Echo og Zemismart Matter hub kan forbindes til og snakke med natlyset.
I testen er opsætningen sket i SmartThings gennem deres V3 SmartThings hub, samt i Google Home gennem en Nest Hub 2.
I SmartThings trykker man på +’et i højre hjørne og tilføj enhed. Herfra kan man let tilføje nye Matter devices. Hvordan man kobler nye enheder på ens smart home system kommer selvfølgeligt an på, hvilket system man bruger. Hvad der dog er ens uanset hvilket system man bruger er, at man enten skal have Matter koden ved hånden, eller mulighed for at scanne QR-koden på natlyset.
Når koden er scannet søges der efter natlyset. Trods mange meldinger om at Matter enheder kan være svære at få kontakt til, så er det heldigvis ikke problemet med Thirdrealitys nye lys. Få sekunder efter at SmartThings har genkendt QR-koden, dukker lyset og med navn i app’en. Herfra gå der kun endnu et par sekunder, så er enheden tilføjet og klar til at blive styret.
Det var altså smertefrit at koble den på SmartThings, og i Google Home gik det lige så stærk. Hvis man har hørt om skrækhistorier om at Matter er svær at koble på, så er det altså ikke noget man skal frygte her.
Hvad kan den?
Havde Thirdrealitys Multi-function Night Light blot været et natlys, så var der ikke så meget at sige om den. Heldigvis kan den mere, end at give et behageligt lys.
Så snart natlyset er parret med SmartThings, ser vi at vi foruden lysstyring også kan se bevægelse og luxværdi.
Desværre er det kun i SmartThings, Homey og Home Assistant at alle tre sensorer er tilgængelig. I Google Home er det kun lyset, som er synligt. Der er derfor ikke mulighed for at se bevægelse eller luxværdi i Google Home app’en.
Den indbyggede bevægelsessensor
Foran på natlyset sidder bevægelsessensoren. natlyset kan altså bruges i automationer, som kører når der registreres bevægelse. Står man op om natten for at gå på toilettet, så kan sensoren registrere bevægelse og for eksempel tænde lyset de næste 2 minutter (eller hvor længe du nu er om at få nattetisset).
Sensoren har en cooldown periode på 20 sekunder. Det vil sige, at der går 20 sekunder fra sensoren har registreret bevægelse, til at den er klar til at registrere bevægelse igen. Det er langt bedre end IKEAs gamle Trådfri sensor på 3 minutter, men langt fra den nye Vallhorn sensor på 9 sekunder.
Derudover så er rækkevidden på bevægelsessensoren i min test op til 5 – 6 meter, hvilket er ganske imponerende. Den har været stabil i at registrere bevægelse og jeg har hverken oplevet falske registreringer, eller bevægelse som ikke har været registreret.
Luxsensor
Udover en bevægelsessensor, så sidder der også en luxmåler i enheden. Det er særligt nyttigt, da man på den måde sikrer at lyset kun tænder når der registreres bevægelse, og når solen er gået ned eller at lokalet er mørkt.
Mens at sensoren sidder foran, så lyser lyset opad. Det betyder, at lyset ikke har den store indvirkning på luxsensoren, hvilket er en god ting.
Ligesom med bevægelsesensoren, så har luxsensoren fungeret upåklageligt. Og i modsætning til sensorer fra IKEA og Aqara, så opdateres luxværdien også selvom der ikke er registreret bevægelse.
Da lyset selvfølgeligt skal sidde i stikkontakt konstant, så har den ikke behov for at spare på strøm ved at gå i dvaletilstand, hvilket sandsynligvis er årsagen til den konstant opdaterende luxværdi.
Lyset er ikke ringe
Men hvad med selve lyset? Det er trods alt et natlys først og fremmest. Her er der ikke det store at klage over. Lysstyrken er ikke den kraftigste, men pointen er jo heller ikke at lyset hele rummet op. Som natlys er lysstyrken mere end tilstrækkelig.
Lyset er ikke kun hvidt lys, men et fuldt RGB lys. Det betyder, at du både kan justere hvidtonen, men også det fulde farvespektrum.
Farvegengivelsen er helt okay. Den kan på ingen måder konkurrere med Philips Hue eller Ledvance, men farverne er heller ikke ringe. Skulle farvegengivelsen sammenlignes med noget, så er det nok nærmest den første generation af IKEA Trådfri pærer. Ikke fantastisk, ikke skidt, men ganske udemærket.
Hvilke problemer er der med natlyset?
En klodset gadget
Natlyset er selvfølgeligt beregnet til at sætte i et stik i væggen, og her støder vi på det første problem med natlyset. Selvom natlyset ikke fylder meget, så er strømforsyningen ikke flad nok til at lade det sidde fladt op ad væggen. Det kan se lidt dumt ud, men det påvirker ikke funktionen af lyset.
Larmende strømforsyning
Da jeg satte lyset til for første gang, kunne man høre en høj summelyd. Lyden blev kun værre, da jeg fik lyset koblet på SmartThings og tændt lyset. Her blev lyden så høj, at den kunne høres i den anden ende af lokalet. Faktisk blev lyden så høj, at jeg ville have svært ved at sove med den.
Når man justerer lysstyrken og farven, så ændrer tonen og lydstyrken sig. Det betyder enten af at der er problemer med den måde lyset justerer lysstyrke – hvilket ikke kan fikses – eller at der er noget galt med strømforsyningen.
Thirdreality har endnu ikke vendt tilbage på mit problem, men når/hvis de gør, så opdaterer jeg artiklen.
Konklusion – er natlyset pengene værd?
Gennem testen af natlyset har den været klippestabil. Ikke en eneste gang har jeg oplevet at den har mistet forbindelsen til SmartThings eller Google Home. Den har kørt rutiner stabilt, været let at koble på, og så er den tre enheder i en.
Desværre gør den høje summelyd det svært at bruge i soveværelset, da den uden tvivl ville forstyrre søvnen. Hvis problemet er at den strømforsyning der fulgte med mit natlys er defekt, så er det selvfølgeligt ikke et generelt problem. Men hvis problemet er noget andet der ikke kan fikses, så er summelyden svær at ignorere.
Særligt det faktum at bevægelsessensoren og luxsensoren strømfødes med fast strøm og at man derfor slipper for at skifte batterier gør, at det er en interessant gadget for mig. At der samtidigt er lys i, er for mig blot en bonus.
I øjeblikket kan natlyset fås for 36 dollars med forsendelse, eller cirka 250 Kr., direkte fra Thirdrealitys hjemmeside.
Kommentarer
Der er ingen kommentarer endnu.