Test: Gør (næsten) alle led strips Matter kompatible

Zemismart har i løbet af det seneste års tid lanceret adskillige Matter enheder. Nu er de kommet med en LED driver som kan gøre næsten alle LED strips smarte. Og da driveren er kompatibel med Matter, så kan du tilslutte den næsten alle af de store smart home spillere på markedet.


26. juni 2024 | Sune Kuntz

Zemismart Matter LED driver.

Hvis du gerne vil gøre hjemmet mere farverigt uden at male, så er farvet lys en god mulighed. Her er LED strips en populær mulighed, da det er let at oplyse et større område med blot én LED strip.

Hvis du går med tanker om at opsætte en LED strip, så kan Zemismarts nye produkt muligvis være interessant for dig.

Zemismart har lanceret en Matter kompatibel LED driver. En LED driver er den boks, som er i stand til at styre LED strippen. Hvor LED strippen og LED driveren ofte er samlet i én enhed hos andre producenter, så sælger Zemismart altså driveren seperat.

Zemismart Matter LED driver.
Zemismart Matter LED driver.

Fordelen er, at du kan tilslutte enhver LED strip du vil til driveren. Kigger man i retning af Philips Hue, så har de fået kritik for deres (ellers meget dyre) LED strip fordi LED’erne sidder langt fra hinanden. Da Philips Hue har indbygget driveren i deres strip, så kan man ikke gøre noget ved det. Men med Zemismarts LED driver kan du helt selv vælge, hvilken som helst strip du vil tilslutte.

Zemismart har sendt mig deres driver, så jeg har kunne teste den. Zemismart har dog hverken betalt sig til, eller givet mig påbud om, at have en specifik holdning. Min holdning i artiklen er derfor min egen.

Hvad får du i æsken?

Zemismart sælger to varianter af LED driveren. Den ene variant kan styre RGB + kold/varm hvid, mens den anden kun kan styre kold/varm hvid. Prisen for RGB + kold/varm hvid er Ca. 120 Kr., mens driveren til kold/varm hvid er Ca. 130 Kr. Zemismart har sendt mig begge, men jeg har fokuseret på RGB + kold/varm hvid versionen.

Der medfølger hverken LED strip eller strømforsyning, så det er noget du selv skal skaffe. Heldigvis er begge dele lette at finde, og med de fleste LED strips medfølger der også en strømforsyning som kan bruges til driveren. Jeg benyttet en billig LED strip fra Jem&Fix til 79 Kr gennem testen.

Jeg fandt en billig LED strip fra Jem&Fix som passede til mit behov.

LED driveren skal strømfødes med 12V. Her er det også vigtigt at være opmærksom på, at outputtet ligeledes er 12V. Den LED strip man benytter skal altså være kompatibel med 12V, så man kan altså hverken tilslutte 5V eller 24V strips. Driveren kan levere 5A, hvilket giver dig mulighed for at tilslutte lange LED strips.

Indholdet af æsken er derfor ikke andet end selve driveren, og så en kort manual.

Selve LED driveren

Selve driveren er ikke særlig bemærkelsesværdi. Det er en hvid kasse, som hverken fylder eller vejer særlig meget.

Driveren i sig selv fylder ikke meget og er mere diskret.
Driveren i sig selv fylder ikke meget og er mere diskret.

På toppen af driveren sidder der en Matter kode som skal benyttes når den skal tilsluttes ens smart home system. Der sidder også en Matter kode på æsken og i manualen. Det er godt at se, at der medfølger så mange Matter koder, for uden en Matter kode, så er det umuligt at parre driveren.

Ser man på den ene ende af driveren, så er det her finder strømstikket. Driveren kan strømfødes med et 12V barrel jack stik eller gennem to skrueterminaler. Jeg må ærligt indrømmer, at jeg ikke helt forstår formålet med skrueterminalerne – jeg er sikker på, at nogen har glæde af dem, jeg kan bare ikke helt gennemskue hvorfor. Hvis du har et bud, så hører jeg meget gerne fra dig.

Driveren skal strømfødes med 12V. Det er muligt at tilslutte et barrel jack stik, eller strømføde via terminalerne.
Driveren skal strømfødes med 12V. Det er muligt at tilslutte et barrel jack stik, eller strømføde via terminalerne.

I den anden ende er her man finder de skrueterminaler, som ens LED strip skal forbindes til. Her skal man forbinde V+ (strøm), Rød, Grøn, Blå og hvis ens LED strip understøtter det, kold (C) og varm (W) hvid. Den LED strip man tilslutter behøver ikke at understøtte hvide nuancer for at fungere med driveren. Hvis blot den understøtter RGB, så kan den tilsluttes. Den LED strip jeg har testet, er udelukkende en RGB strip.

Uanset om man køber RGB eller kold/varm hvid varianten af driveren, så skal LED strippen tilsluttes via skruterminalerne.
Uanset om man køber RGB eller kold/varm hvid varianten af driveren, så skal LED strippen tilsluttes via skruterminalerne.

For at forbinde en LED strip med driverens skruterminaler, så skal du enten selv lodde ledninger for enden af strippen eller købe en adapter. Jeg har brugt en adapter som denne, hvor jeg blot har afisoleret ledningen i den ene ende. På den måde kan jeg klemme adapteren om LED strippen, mens den afisoleret ledning kan skrues i terminalen.

En adapter gør det let at tilslutte en LED strip til driveren. Hvis ikke du har en adapter, så skal du selv lodde ledninger på LED strippen.
En adapter gør det let at tilslutte en LED strip til driveren. Hvis ikke du har en adapter, så skal du selv lodde ledninger på LED strippen.

Opsætning i app’en

Driveren er Matter over Wifi kompatibel. Det betyder at den kan kobles til Matter controllere, så længe ens Matter controller er på samme Wifi. SmartThings (og Aeotec) V3 hub, Homey Pro, Google Nest Hub v2, Apple HomePod, nyere Samsung TV og (for nyligt) også LGs TV er alle eksempler på Matter controllere.

Før du forsøger at koble driveren til din Matter controller, så kan det være en god idé at resette den først. Det var nødvendigt, første gang jeg koblede den på. Her fortæller instruktionsmanualen at du skal holde reset knappen inde i 7 – 10 sekunder – men det er forkert. Du skal i stedet trykke på reset knappemn 10 gange. Så er den resat.

Hvis du opsætter en RGB LED strip uden kold og varm hvid, så er det godt at vide, at driveren ikke indikerer at den er sat i parringsmode. Det er fordi, driveren kun blinker den kolde og varme hvide. Du kan altså sagtens have gjort alt korrekt og koble driveren til din app, uden at driveren indikerer det.

Opsætningen varierer selvfølgeligt fra app til app, men den grundlæggende process er identisk. Du åbner app’en, vælger at du vil tilføje en ny enhed, scanner Matter-koden med kameraet (eller indtaster de manuelt) og så går app’en i gang med at søge. I mit tilfælde er det SmartThings den er opsat i.

Når du tilføjer driveren, så er det vigtigt at være på 2,4Ghz netværket. Driveren understøtter nemlig ikke 5Ghz, og da den vil forsøge at koble sig på samme netværk som den telefon eller tablet du opsætter den med, så vil forbindelsen fejle.

Det tager et sted mellem et par sekunder og et minuts tid at skabe forbindelse til driveren. Min erfaring fortæller mig, at hvis det tager mere end et minut at forbinde en Matter enhed, så er der gået noget galt.

Hvilke funktioner får du i app’en?

Du kan ikke sætte addresserbarer LED strips til Zemismarts driver. Du får altså kun mulighed for at tænde/slukke, justere lysstyrke, og ændre farven på strippen. Selv ikke med Zemismarts egen hub, får du mulighed for at starte lyseffekter.

Udover farve- og lysstyrkejustering, så er der ikke meget andet at sige om funktionerne i driveren. Den gør det, som Zemismart skriver at den gør. Ganske enkelt.

Efter driveren blev fundet i SmartThings var Google Home automatisk i stand til at se enheden. Det betyder, at jeg uden ekstra opsætning ligeledes kunne styre min LED strip med stemmen gennem Google Nest højtalere. Jeg prøvede også at opsætte strippen gennem Google Home i stedet for SmartThings, og her var processen lige så smertefri. Ulempen ved at opsætte i Google Home er dog, at strippen ikke dukker op i andre smart home apps end Google Home app’en.

Skal du købe den?

Kigger man på andre LED strip på markedet, så er prisen på Zemismarts driver jo et fantastisk køb. Hertil skal man dog huske, at man som minimum skal lægge prisen af en LED strip og en strømforsyning oven i. Ønsker man ikke selv at lodde, så skal man også købe en adapter, så strippen kan tilsluttes driveren. Men selv med de ekstra omkostninger, så er prisen god.

Jeg er særligt begejstret for muligheden for både at få RGB og varm og kold hvid, da det ofte er en funktion der hæver prisen ved en smart LED strip en smule. Her er det faktisk billigere at købe deres driver, som ikke udelukkende er varme og kolde hvide nuancer (hvorfor det er det, skal jeg ikke kunne sige).

Det faktum, at du kan købe den “smarte del” (selve driveren) først, og så bagefter gå på udkig efter en LED strip der passer til dit behov gør, at den er værd at have i tankerne, hvis stuen skal have lidt smart LED lys. Dertil kommer også, at Matter i sig selv (i mine øjne) giver et kæmpe plus i bogen. Trods de mange skrækhistorier om Matter på nettet, så har jeg endnu ikke oplevet en Matter enhed der var svær at koble på mit smart home, eller som har mistet forbindelsen.

Hvis jeg i fremtiden vil have flere LED strips i min lejlighed, så er Zemismarts driver bestemt en løsning jeg vil overveje, og den enhed som Zemismart har sendt mig, er en jeg beholder.

Se min test på YouTube

Jeg har også lavet en test og opsætning af driveren på engelsk. Videoen kan ses her:



Skriv en kommentar


Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu.

© Positron 2024