Meta åbner op for deres VR styresystem

Med nærtforestående konkurrence fra Google og Samsung, har Meta valgt at åbne op for deres styresytem til VR og MR headsets. Med styreystemet Meta Horizon OS, håber Meta at blive førende inden for VR markedet ved at lade andre firmaer udgive VR og MR headsets, som bygger på deres system.


22. april 2024 | Sune Kuntz

Meta Quest 3

Metas Quest headset er uden tvivl et af de mest populære VR og MR headsets på markedet. Fordelen med Quest headsets er, at de er fuldstændig standalone – de kræver hverken computer eller fast strømfødning.

Nu har Mark Zuckerberg og Meta afsløret på sociale medier via en video og på et blogindlæg, at de planlægger at åbne styresystemet fra Quest headsettene op for andre firmaer. Styresystemet hedder Meta Horizon OS og bygger på Android.

Meta Horizon OS.
Meta kommer sandsynligvis til at kræve, at headsets der kører Meta Horizon OS skal vise det med en mærkat. FOTO: Meta.

Det betyder i praksis, at ethvert firma kan lave deres eget VR eller MR headset, og så køre Meta Horizon OS på det. På den måde kan man som firma koncentrere sig om hardwaren, fremfor at skulle investere en masse tid i software.

I videoen og på blogpostet nævner Mark Zuckerberg nogle af de partnere, som de allerede har ombord. De inkluderer Lonovo, Asus, og måske den mest interessante: Microsoft.

Zuckerberg kommer også med en række eksempler på, hvordan headsets fra forskellige firmaer kan specialiserer sig inden for forskellige områder for at differentiere sig selv fra konkurrenterne.

Et eksempel der nævnes, er et headset der fokuserer på at gøre dig mere produktivt ved at kunne fungerer som en anden skærm til din computer, men til gengæld er meget let.

Et andet eksempel der gives, er et headset fra Microsoft, som kommer med en Xbox controller i æsken og adgang til Game Pass (det virker lidt for specifikt, til ikke at være et hint).

Som en sidste nyhed i videoen fortæller Zuckerberg også, at Meta åbner op for deres Meta Store. Helt konkret nævner han, at Steam, Xbox Game Pass og Google Play apps og spil bliver tilladt.

Lurende konkurrence fra Google og Samsung

Vi ved allerede, at Samsung arbejder på et VR/MR headset. Headsetet bliver lavet i samarbejde med Google, og kommer sandsynligvis til at køre Googles endnu-ikke offentliggjorte VR styresystem.

Headsettet er formentligt ment som en direkte konkurrent til Apple Vision Pro, og indtil videre har Meta været et af de eneste reelle alternativer til Apples dyre headset. Meta føler muligvis, at Google og Samsung i samarbejde har muligheden for at vælte dem af VR tronen.

I videoen nævner Zuckerberg flere gange, at de tror at den åbne fremtid for VR styresystemer er fremtiden. Han nævner, at Apples tilgang med et lukket økosystem på iPhone har vundet over den åbne model hos Android, men at den åbne model vandt i 90’erne med Microsofts Windows som kunne installeres på langt de fleste hjemmecomputere.

Derfor satser Meta på at vinde plads på markedet, ved allerede nu at frigive deres styresystem til så mange firmaer som muligt før Google når at sætte kløerne i dem.

Hvorvidt de lykkedes må tiden vise, da Zuckerberg selv nævner, at vi nok kommer til at vente i nogle år før at de første Meta Horizon OS headsets udover Quest kommer på markedet.

Indtil da kan vi mindes Google Cardboard, Googles første VR forsøg. Eller Google Daydream, Googles andet VR forsøg. Eller måske når vi endda at se deres tredje forsøg i fællesskab med Samsung inden da.

© Positron 2024