Google åbner Google Home for tredjeparts apps

Google har været en smart home spiller siden 2016. Dengang så smart home verdenen helt anderledes ud end den gør i dag. Nu åbner Google op for deres Google Home app, så tredje parts udviklere kan udnytte flere funktioner fra Google Home direkte i egne apps.


15. maj 2024 | Sune Kuntz

Google Home logo.

Google har været en stor spiller inden for smart home verdenen, lige siden de relancerede deres Cast app som Google Home helt tilbage i 2016. Siden da har Googles højtalere, kameraer og smart displays været starten på manges smart home eventyr.

I forbindelse med Google I/O har Google delt deres vision for Google Home. Google vil i fremtiden tænke app’en mere som motoren i smart home apps, frem for kun at være dit one-stop for alle dine forbundne enheder.

Der er altså hverken planer om at udfase Google Home eller Googles egne enheder, men derimod gøre det lettere for app udviklere at tilføje smart home funktioner i egne apps.

Googles Matter onboarding procedure.
Én af måderne Google håber at gøre det lettere for app udviklere at skabe deres egne smart home apps, er ved at skabe en ensartet måde at tilføje enheder på. Foto: Google.

Home rutiner i andre apps

Én af nytænkninger i Google Home, bliver muligheden for tredjeparts apps at gøre brug af Google Home rutiner. Her er idéen, at andre apps kan styre dine enheder forbundet til Google Home, samtidig med at app’en kan oprette og redigere rutiner.

Et af de eksempler der gives, er en fitness app. Her ville app’en automatisk kunne starte en ventilator og sætte lyset til en bestemt scene, når du i app’en starter en workout rutine.

Er man app udvikler, så kan man altså få adgang til en smart home automations engine, uden at man selv skal kode eller vedligeholde den. Google håber, at det lokker flere smart home apps til Android. Smart home udstyrsproducenten Eve lovede helt tilbage i 2022, at de ville lancere en Android version af deres app, og med de nye funktioner i Google Home, er de endeligt klar til at indfri deres løfte.

Lokal Matter kontrol

Med smart home standarden Matter, kan man styre sine enheder lokalt. Det kræver blot, at man har en Matter controller i hjemmet, som er sat til den smart home app som man benytter.

Med de nye Google Home funktioner åbner Google deres højtalere, skærme og Chromecasts samt TV for at være Matter hubs for tredjeparts apps.

Fordelen er, at man kan lave en smart home app som udnytter Googles hardware som Matter hubs. Benytter man som udvikler de nye Google Home funktioner, så sørger de for automatisk at guide kontrollen fra app’en lokalt gennem en af Googles Matter hubs for at eliminere så meget forsinkelse som muligt.

Har Google skiftet strategi med Home?

Da Google første gang annoncerede Google Home, var deres tanke at skabe en app som var samlepunktet for alle dine smart home enheder. I starten var tanken, at forbindelserne skulle ske gennem skyen, hvor hver smart home producent skulle oprette og vedligeholde deres egne servere.

Men så udkom Matter i 2022, hvor fokus i høj grad lå på lokal styring. Med Matter skiftede Google derfor fokus, og forsøgte at gøres deres Matter over Thread og Matter over WiFi-kompatible højtalere og skærme til din foretrukne smart home hub. Deres app var altså ikke længere ment som samlepunktet for dine enheder fra forskellige apps, men derimod den eneste app du havde brug for.

Nu har Google igen skiftet fokus, og udbyder Google Home som motoren i øvrige smart home apps. Strategien minder meget om den, som Apple havde med HomeKit da de introducerede funktionen tilbage i 2014. HomeKit hedder netop Home-Kit, fordi det er en underliggende motor, som øvrige smart home apps kan benytte. Det var først i 2016, at vi for første gang så Apples egen Home app.

Hele strategien lugter af, at Google ikke forventer at folk bruger deres app. De ønsker i stedet at skabe en solid række underliggende funktioner, som andre udviklere så kan drage fordel af. I en AMA (Ask Me Anything) som Google Home teamet holdte tilbage i marts, lagde folk heller ikke skjul på deres utilfredshed med app’en. En del af de utilfredse brugere gjorde blandt andet opmærksom på, at deres Nest kameraer ikke fungerer lige så godt i Google Home, som de gjorde i Nest app’en før Google købte dem.

Uanset hvad Google håber at opnå med de nye funktioner i Google Home, så bliver det interessant at se, hvordan Googles fremtidige smart home produkter passer ind i den nye filosofi om en mere åben app.

© Positron 2024