Første Matter kompatible presence sensor på vej

Meross ser ud til at være på vej med en Matter kompatible presence sensor. Sensoren er er bygget på WiFi over Matter standarden, og kommer til at fungere som tre sensorer i én. Indtil videre er der ingen Matter kompatible presence sensorer på markedet, så Meross bliver sandsynligvis den første smart home producent til at lancere en Matter presence sensor.


20. april 2024 | Sune Kuntz

Meross' Matter kompatible presence sensor.

Bevægelsessensorer er for mange en essentiel del af deres smart home. Udover at fungere som ekstra sikkerhed når man ikke er hjemme, så kan de også indgå i vigtige automationer.

Indtil 2021 fungerede alle bevægelsessensorer efter samme princip. De såkaldte PIR-sensorer var følsomme over for forstyrrelser i infrarødt lys og kunne på den måde registrere, når bevægelse havde forstyrret lyset. PIR-sensorer har dog den ulempe, at de kræver forholdsvis meget bevægelse for at blive aktiveret.

Det var ikke før Aqara udgav deres FP1 tilbage i december 2021, at det blev muligt at registrere bevægelse med mmWave-teknologi. mmWave-sensorer kaldes også for presence sensorer, da de i modsætning til PIR-sensorer er så følsomme over for bevægelse at de ikke blot registrerer når en person bevæger sig, men kan registrere om personen fortsat er tilstede i lokalet blot på vejrtrækningen.

Siden er FP2 kommet på markedet med mange forbedringer såsom at kunne registrere mere end én person af gangen og fungerer som søvnmonitor, hvis den monteres i loftet over sengen.

Aqaras FP2 presence sensor. FOTO: Aqara.

PIR-sensorer har dog været så populære, at indtoget af mmWave-sensorer har været langsom. Dels fordi teknologien er forholdsvis ny, men også særdeles fordi at de kræver fast strøm konstant, da de bruger så meget strøm, at AA-batterier ville være tømte på få dage.

Det har betydet, at Matter standarden kun omfatter PIR-sensorer, da presence sensorer simpelthen ikke har været udbredt nok til at omfatte dem i standarden.

Alt det ændrer sig dog snart, da Meross har ansøgt om, og fået godkendelse til, en Matter over WiFi kompatible presence sensor af CSA. CSA er det organ, som står bag Matter og som godkender Matter kompatible enheder før de kommer på markedet.

Meross Matter presence sensor
Meross Matter presence sensor. FOTO: CSA.

Udover mmWave-teknologi har sensoren også en PIR-sensor. Det skyldtes sandsynligvis, at mmWave kan være langsommere om at reagere end PIR. Hvis man bruger sensoren til at tænde lyset i et rum, kan det derfor være en fordel at lave en automation der tænder for lyset når PIR-sensoren registrerer bevægelse, men først slukker lyset når mmWave-sensoren ikke længere detekterer presence i rummet.

Derudover kommer sensoren også med en lux-måler som ligeledes kan bruges i forskellige situationer.

The Meross Presence Sensor combines millimeter-wave Doppler radar technology with infrared motion sensors, creating a dual-detection sensor capable of recognizing biological movements, subtle motions, and presence status. Additionally, the product is equipped with a light sensor that can detect changes in ambient brightness in real-time. Once a change in biological movement or ambient brightness is detected, the sensor will promptly transmit the information to the Meross system or Matter platform. With Matter integration, the device can support all major platforms, like Apple Home, Google Home, Amazon Alexa, Samsung SmartThings and so on.

Meross’ egen beskrivelse af sensoren på CSAs hjemmeside.

Da Matter som sagt ikke understøtter presence sensorer endnu, kommer sensorer sandsynligvis til at figurere som en almindelig bevægelsessensor når den kobles på smart home systemer. Hvorvidt Meross har planer om at opdatere sensoren når presence sensorer officielt kommer til Matter må tiden vise. Aqara har allerede lovet, at deres FP2 vil blive opdateret til at understøtte Matter i fremtiden.

© Positron 2024