Test af K10+ Pro fra SwitchBot

SwitchBot har med deres K10+ Pro robotstøvsuger forsøgt at fylde et hul i markedet. Støvsugeren er nemlig mindre end de fleste konkurrenter og er designet til at kunne rengøre områder, som andre robotstøvsugere ikke kan nå. Jeg har testet SwitchBots nyeste robotstøvsuger for at vurdere, om dens størrelse er en fordel eller ulempe.


25. oktober 2024 | Sune Kuntz

K10+ Pro fra Switchbot.

SwitchBot har efterhånden et produkt i de fleste smart home kategorier. Hvad der i 2016 startede som et firma der udelukkende producerede robotter der kunne trykke på en knap, har nu alt fra motoriserede gardiner, luftrensere og robotstøvsugere.

Den originale SwitchBot bot. Foto: SwitchBot.
Den originale SwitchBot bot. Foto: SwitchBot.

For nyligt udkom SwitchBots K10+ Pro robotstøvsuger. Støvsugeren er en opgradering af deres K10+, og har blandt andet en stærkere sugeevne og ekstra sensorer.

SwitchBot har sendt mig deres K10+ Pro så jeg har kunne teste den. I min test har jeg været særligt interesseret i, hvor god den har været til at komme tæt på vægge, stole- og bordben, og om dens forholdsvis lille størrelse er en fordel eller ulempe.

K10+ Pro: Et overblik

Hele idéen med K10+ Pro, er dens lille størrelse. Robotstøvsugeren har en diameter på 24,8cm og en højde på 9,2cm. Fordelen er, at den kan manøvre under møbler og ind i små mellemrum.

K10+ Pro fylder ikke meget.
K10+ Pro fylder ikke meget.

Størrelsen er imidlertidigt ikke til hindre for en god sugeevne. SwitchBots egne tests viser, at den har en sugeevne på 3000 Pa. Det betyder at den kan suge større partikler og objekter på nogle hundrede gram op.

For at kunne navigere, har K10+ Pro en omnidirektionel LiDAR, som kortlægger rummet i realtime. LiDAR’en bruges ikke kun til at lave et kort ved rengøringens start, men også til konstant at opdatere dens lokation.

Derudover har K10+ Pro også en vægsensor på siden. Sensoren bruger den til at komme så tæt på et objekt som muligt, uden at røre det. K10+ er i stand til at komme overraskende tæt på objekter, såsom bordben, uden at røre det.

I bunden har SwitchBot inkluderet 3 kant-sensorer som holder øje med, at robotstøvsugeren ikke er på vej ned ad trapperne. Sensorerne har været kilden til de to eneste problemer jeg har haft med støvsugeren – men mere om det senere.

Afsatssensorer på bunden af K10+ Pro.

Der er hverken kamera eller AI funktioner på støvsugeren. Det betyder, at den ikke kan genkende ledninger eller andre småting der potentielt ligger i vejen.

SwitchBot har også opgraderet rundbørsten fra en filtbørste til en gummibørste. Det skulle ifølge SwitchBot gøre det lettere at rengøre for hår.

SwitchBot har opgraderet børsten til en gummibørste. Foto: SwitchBot.
SwitchBot har opgraderet børsten til en gummibørste. Foto: SwitchBot.

K10+ Pro har en støvbeholder med en kapacitet på 200mL. Hvorvidt det er meget eller lidt, kommer an på, hvor beskidt gulvet er. Personligt synes jeg, at 200mL er fint til at støvsuge en hel etage.

Støvbeholderen har en kapacitet på 200mL.
Støvbeholderen har en kapacitet på 200mL.

Er støvbeholderen fuld, så kan den automatisk tømmes i den medfølgende basestation. Basestationen har en støvsugerpose med en kapacitet på 4L. SwitchBot mener selv at 4L holder til 3 måneder, men bruges robotstøvsugeren i mindre rum så holder den selvfølgeligt længere.

Støvsugerposen i basestationen.
Støvsugerposen i basestationen.

I basestationen har SwitchBot også inkluderet en lille børste, som kan bruges til at rengøre K10+ Pro’ens små dele med.

Til sidst finder du også moppe-adapteren gemt i låget. K10+ Pro kan nemlig moppe gulvet…Sådan da. På moppe-adapteren fastspænder du specielle vådeservietter som SwitchBot sælger på deres hjemmeside. K10+ Pro kører herefter sin normale rute, nu blot med sugeevnen slukket. Hvor godt det fungerer kommer jeg ind på senere i testen.

Moppeadapteren findes i låget på basestationen. I bunden fastmonteres adapteren med en speciel vådeserviet.
Moppeadapteren findes i låget på basestationen. I bunden fastmonteres adapteren med en speciel vådeserviet.

SwitchBot app’en

SwitchBot har sin egen app, og denne skal du naturligvis benytte når du sætter K10+ Pro op første gang. Du kan dele adgang til app’en med andre, så alle i din husstand kan sætte robotstøvsugeren i gang.

I app’en har du mulighed for at lave kort over dit hus. Det er muligt at lave mere end ét kort. Det er nyttigt i situationer, hvor du for eksempel har mere end én etage som støvsugeren ikke selv kan komme til. På den måde kan du oprette no-go zoner på flere etager.

BILLEDE AF OVERSIGT OVER FORSKELLIGE KORT.

Man kan let oprette flere kort af forskellige etage og rum.
Man kan let oprette flere kort af forskellige etage og rum.

Det er også muligt at planlægge støvsugning på forskellige tidspunkter og i forskellige rum. Ønsker du for eksempel rengøring i hele hjemmet fredag formiddag, men kun rengøring i stuen og køkkenet resten af ugen, så kan man let oprette tidsplaner til forskellige rum og zoner.

Måden app'en håndterer tidsplaner er god og gennemtænkt.
Måden app’en håndterer tidsplaner er god og gennemtænkt.

Der er ikke så meget at sige om app’en. Funktionerne er lette at overskue, det er let at sætte støvsugeren i gang, og den gør, hvad den skal gøre. Jeg har ikke på noget tidspunkt oplevet, at app’en er frosset eller at støvsugeren har mistet forbindelsen. Det hele har kørt klippestabilt.

Effektiv støvsugning – men moppefunktion skuffer

Stærk sugeevne, selv ved kanter

Hele idéen med K10+ Pro er dens lille størrelse. Fra start var jeg nervøs for, om det betød en kompromis på dens sugeevne. Hvad nytte gør det, at støvsugeren kan komme under alle møblerne, hvis den alligevel ikke kan støvsuge godt nok?

Heldigvis, så har størrelsen på ingen måde betydet en ringere sugeevne. K10+ Pro har vist, at den tager alt støv, større partikler såsom krummer, og store stykker snavs som ris og havregryn.

Selv langs kanter er K10+ Pro i stand til at få fat i det meste støv og snavs. Den kommer overraskende tæt på væggen, og den roterende børste får fanget det meste langs kanten.

K10+ Pro kommer imponerende tæt på væggen og objekter uden at røre dem.
K10+ Pro kommer imponerende tæt på væggen og objekter uden at røre dem.

I en test dryssede jeg 50g ris og havregryn ud på gulvet. Ved en enkelt støvsugningsrunde, fik den taget 45g. Ved en ekstra runde, havde den fået fat i de sidste 5g.

Støvbeholderen efter test af sugeevne.
Støvbeholderen efter test af sugeevne.

Køb den ikke for dens moppefunktion

Jeg var ikke lige så videnskabelig ved testen af moppefunktionen, som jeg var ved test af dens sugeevne. Dels havde jeg ikke en god idé til hvordan, og dels havde jeg en forudindtaget idé om, at den ikke var fantastisk til at moppe.

Jeg valgte derfor blot at sætte den i gang med at moppe i køkkenet, hvorefter jeg bedømte om gulvet var “rent nok”.

Ganske rigtigt, så var resultatet ikke fantastisk. Jeg kunne godt se, at den havde kørt med moppefunktionen, men hvis ikke jeg vidste det, så ville jeg nok have svært ved at se det. Gulvet så lidt renere ud, men det er bestemt ikke noget, som kan erstatte en rigtig moppe.

Man skal huske på, at K10+ Pro i bund og grund kører rundt på gulvet med en vådeserviet og man skal justere sine forventninger derefter. Resultatet har vist mig, at funktionen er rar at have til en hurtig rengøring af gulvet når jeg ikke har tid til andet, men ikke mere end det.

Med alt det sagt: lad være at købe K10+ Pro, udelukkende for moppefunktionen. Den er simpelthen kun ok.

Hvilke problemer har jeg haft?

Jeg er i min test stødt på to problemer. De to problemer har samme årsag, men de er alligevel værd at nævne hver for sig.

Det første problem jeg har haft, har været når solen har skinnet direkte på mit køkkengulv. Det har fået K10+ Pro til at blive så forvirret, at den har kørt i små cirkler før den til sidst er stoppet helt og bedt mig om hjælp.

Det andet problem har været forbundet med basestationen. Af og til har K10+ Pro’en haft svært ved at finde tilbage til sin basestation. Det har igen resulteret i, at den er stoppet midt på gulvet og bedt om hjælp.

Det sidste problem er kun sket i køkkenet, og er sket mindre ofte jo længere henne i testperioden jeg er kommet. Den sidste uge har jeg slet ikke oplevet problemet, og støvsugeren har kørt helt perfekt. Jeg har dog også kørt robotstøvsugeren senere på eftermiddagen end normalt, hvilket fik mig til at mistænke den samme synder for begge mine problemer…

Solen er synderen

Jeg spurgte SwitchBot, om det var problemer som de kendte til. Mens jeg ventede på svar, lagde jeg mærke til at begge problemer helt ophørte, hver gang jeg havde rullet ned, eller hvis solen ikke skinnede direkte ind af vinduet.

Det fik mig til at mistænke, at solens infrarøde stråler drillede IR modtagerne og senderne på robotten og basestationen.

Og ganske rigtigt så vendte SwitchBot tilbage og bekræftede min mistanke. På meget reflekterende og blanke overflader, så vil solens stråler reflekteres ind under robotten. Her vil strålerne snyde støvsugerens kantsensor, hvilket fik den til at tro, at den var på vej ud over en afsats.

Det samme gør sig gældende ved basestationen. Her vil K10+ Pro tro, at stationen står skævt og have svært ved at docke korrekt.

Mit gulv i køkkenet er næsten helt hvidt, hvilke selvfølgeligt betyder at solen let reflekteres op under støvsugeren. Jeg har ikke haft problemerne i andre rum med trægulv – heller ikke selvom de er blanke. Samtidigt så står solen direkte gennem mit køkkenvindue, hvilket selvølgeligt forværre situationen.

Ud fra min test, så tror jeg ikke at det er problemer som de fleste vil opleve. Medmindre at dit gulv er hvidt og solen står direkte på det, så er der intet at frygte.

Matter og andre smart home systemer

Matter…Sådan da

SwitchBot reklamerer med, at K10+ Pro er Matter kompatibel. Det er den, men kun hvis du forbinder den til deres egen Hub 2 eller Hub Mini Matter.

SwitchBot viser Matter-logoet prominent på deres hjemmeside Foto: SwitchBot.
SwitchBot viser Matter-logoet prominent på deres hjemmeside Foto: SwitchBot.

Du kan sagtens sætte K10+ Pro op uden at have en SwitchBot hub. Du kan også sagtens sætte den i gang med at støvsuge, uden deres hub. Du kan bare ikke eksponere den gennem Matter. SwitchBot skriver selvfølgeligt dette i deres beskrivelse, men jeg synes alligevel at det er lidt vildledende, når firmaer reklamere med Matter gennem en hub.

Har du en SwitchBot hub og eksponerer du K10+ Pro gennem Matter, så er forbindelsen til gengæld stabil. Jeg har ikke oplevet nogle problemer med Matter. Den eneste irritation, har været at SwitchBot eksponerer K10+ Pro som et smart plug. Det betyder, at jeg skal “tænde” K10+ Pro smart plug i SmartThings for at starte støvsugeren, og “slukke” for smart plugget for at stoppe den igen.

K10+ Pro dukker op som et smart plug når den eksponeres gennem Matter.
K10+ Pro dukker op som et smart plug når den eksponeres gennem Matter.

Det fungerer, men det ville have været rart at den blev set som en støvsuger – hvilket burde være muligt, da Matter 1.2 introducerede robotstøvsugere.

Google Home, Alexa, SmartThings

Har du ikke ønske om at forbinde K10+ Pro via Matter, så har SwitchBot heldigvis også forbindelser til mange af de typiske smart home platforme.

Det er muligt at forbinde til Google Home, Amazon Alexa, Siri Shortcuts, SmartThings, og IFTTT, selv hvis ikke du har en SwitchBot hub. Her bliver forbindelsen blot cloud-baseret.

Her er der ingen problemer med at vise K10+ Pro som en støvsuger, og præcis ligesom med Matter, så har forbindelsen været klippestabil.

Eksponeres K10+ Pro gennem cloud til SmartThings, Google Home og Alexa, så vises den korrekt som en støvsuger.
Eksponeres K10+ Pro gennem cloud til SmartThings, Google Home og Alexa, så vises den korrekt som en støvsuger.

Får støvsugeren en plads i mit hjem?

Jeg har i forvejen en robotstøvsuger fra Samsung. Den er jeg på mange måder rigtig glad for, men den store størrelse har gjort den upraktisk i flere rum. Blandt andet i køkkenet, hvor den er for stor til at komme under en vinreol jeg har.

Den lille størrelse af K10+ Pro er perfekt til tilfælde som dette. Sammen med dens gode sugeevne og muligheden for at skabe flere forskellige tidsplaner, så er K10+ Pro for mig en støvsuger som er let at anbefale.

Havde jeg selv købt K10+ Pro, så ville jeg absolut ikke fortryde mit køb. Selv med med problemet med solen, synes jeg at den er værd at have stående. Solen driller kun når den skinner direkte på robotten, hvilket er i et snævert tidsrum om dagen i begrænsede måneder om året. Det kan jeg let komme uden om, ved at sætte tidsplaner op i app’en.

I øjeblikket står K10+ Pro til 600€ – ca. 4.480 Kr. – på SwitchBots egen hjemmeside.

I øjeblikket står K10+ Pro til 600€ - ca. 4.480 Kr. - på SwitchBots egen hjemmeside.

Alligvel håber jeg på, at SwitchBot i fremtiden får lanceret en støvsuger, hvor Matter funktionen er indbygget i selve støvsugeren, og ikke er afhængig af en hub.

Se min test på YouTube

Er du interesseret i at se min test på YouTube? Så kan du se den herunder.



Skriv en kommentar


Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu.

© Positron 2024