Et kig på Zemismart Matter hub
Zemismart har med deres nye hub satset på Matter standarden ved at inkludere Matter over Thread og WiFi udover blot Zigbee. Deres Matter integration er dog manglende, især da nye enheder tilføjet til huben, ikke automatisk dukker op i andre Matter tjenester. Huben er langt fra t kunne erstatte din eksisterende hub, medmindre at du allerede er dybt inde i Tuya økosystemet.
1. januar 2024 | Sune Kuntz
Zemismart er et kendt navn inden for Tuya/SmartLife smart home enheder. De har længe haft produkter på gaden, som benytter Zigbee. Efter Matter udkom i 2022, har de dog også dyppet tæerne i Matter over Thread og Matter over WiFi. For at kunne forbinde disse nye enheder, har de udgivet en Matter og Thread kompatibel hub. Hvad kan man egenligt med sådan en Matter hub? Zemismart har sendt mig deres nye hub sammen med nogle sensorer så jeg har kunne teste den.
Hvad er Matter?
Matter er en standard, som smart home enheder kan snakke. Ser man f.eks. en kontaktsensor med Matter logoet, så er man sikker på, at ens Matter hub kan snakke med den – uanset hvem producenten er.
Matter kan både komme i varianten “Matter over Thread” og “Matter over WiFi”. Thread er en kommunikations standard ligesom Zigbee. Har man en Matter over Thread enhed, så skal man være sikker på at ens hub også har Thread. Alle hubs med Matter understøtter Matter over Wifi.
Selve hub’en
Tager man et kig på hub’en, finder man ingen store overraskelser. Den er lille, kompakt og meget diskret. Der er dog ingen muligheder for at hænge den på væggen, så den er nødt til at stå fladt på gulvet eller en hylde – hvor mange der synes at det er irriterende ved jeg ikke, men jeg har selv min Philips Hue hub hængene på en væggen, så muligheden ville have været rar.
På bagsiden har den et ethernet stik, som er krævet for at få den på dit netværk. Hub’en har nemlig ikke WiFi. Derudover er der en reset knap, og en USB-C indgang som bruges til strømfødning – TAK for USB-C.
I æsken medfølger et ethernet stik og et USB-C til USB-A kabel, men ingen strømforsyning. USB kablet er er ikke det længste i verden, så står hub’en ikke i nærheden at et stik, så skal du ud og finde dit eget kabel.
Én ting Zemismart har gjort som jeg bifalder, er overfloden af Matter koder der medfølger. Matter koden er den QR kode du skal scanne, for at få hub’en ind i app’en. Der er også en 9-cifret kode som man kan indtaste, hvis ikke at man kan scanne QR koden. Mister du koden, så mister du muligheden for at opsætte din hub. Det Zemismart har gjort er, at klistre et mærke med koden til bunden af hub’en, og 2 Matter klistermærker i manualen. På den måde har du et der altid sidder på Matter hub’en, ét backup klistermærke og et klistermærke du kan miste. Dejligt. Jeg vil dog anbefale at man laver et dokument, hvor man noterer alle Matter koderne ned til de Matter enheder du efterhånden får dig erhvervet. På den måde kan du alligevel miste alle dine Matter klistermærker, uden at dine enheder bliver ubrugelige.
Opsætning i app
Zemismart anbefaler at man bruger SmartLife app’en, men Tuya app’en bør også kunne bruges, hvis det er den man har koblet alt sit smart home udstyr til. I app’en trykker man på plusset i højre hjørne, og så går den selv i gang med at søge efter nye enheder. For mig hoppede hub’en på inden for få sekunder. Ingen problemer her.
Nu er du klar til at tilføje Zigbee og Thread enheder. Her skal du huske på, at enhederne skal tilføjes til din hub. Det gør du ved at finde din hub i app’en, trykke på Sub-device, vælge Device management og herfra tilføje ved at lad hub’en søge eller indtaste en Matter kode. Det lyder kompliceret, men det er ikke så slemt.
Matter enheder på Zemismart
Zemismart sendte en bevægelses-, temperatur/fugtigheds-, og kontaktsensor da de sendte hub’en. Fælles for disse er, at de alle er Zigbee og altså hverken Matter eller Thread. Faktisk så har Zemismart kun få Matter enheder til salg på deres hjemmeside. Der hvor hub’en er skiller sig ud fra konkurrenter som SmartThings er, at deres hub ikke kun er en Matter controller, som mange andres, men også en Matter bridge. En Matter controller kan kun forbinde andre Matter enheder, hvor en Matter bridge kan forbinde Zigbee enheder og udsende dem som var de Matter enheder. Det betyder kort sagt, at Zigbee enheder forbundet til hub’en kommer til at ligne Matter enheder for andre hubs og apps som Google Home eller HomeKit.
Så betyder det, at Zemismart enheder forbundet til deres hub kan kobles på andre systemer som SmartThings og Homey?Ja!*
*
*Med undtagelsen af Homey, som endnu ikke understøtter Matter – det skulle dog gerne komme når som helst.
Forbindelse til andre hubs
Når dine enheder er tilføjet til Zemismart’s hub, kan du naturligvis styre dem og oprette rutiner direkte i SmartLife-appen. Men hvis du anvender SmartThings, HomeKit eller andre Matter-kompatible apps, kan du også integrere dine enheder her.
I SmartLife-appen skal du navigere til din hub, klikke på de tre prikker øverst til højre og vælge “Del via Matter Gateway” i menuen. Hub’en genererer herefter en Matter-kode, som er gyldig i 4 minutter. Denne kode skal deles med enten SmartThings, HomeKit eller den ønskede platform for at tilføje Zemismart hub’en. Det er også muligt at tilføje den til flere platforme samtidigt. Enhver Zemismart-enhed, der er tilsluttet hub’en, vil nu blive vist i den nye platform som om de var Matter-enheder. Bemærk, at enheder tilsluttet i SmartLife-appen, som ikke er forbundet til din hub, ikke vil blive vist i andre platforme.
Det fungerer også omvendt – Matter enheder forbundet med fx. HomeKit eller SmartThings kan også eksponeres til Zemismarts hub. Jeg havde i forvejen en Zemismart gardinskinne forbundet via Thread til min SmartThings hub. Denne skinne kunne jeg uden problemer få ind i SmartLife app’en gennem Zemismart hub, da den var Matter kompatibel.
Selvom Matter gør det muligt at forbinde på kryds og tværs af platforme, så er der stadig nogle små fejl som gør oplevelsen irriterende. Den første er, at bevægelsessensorer viser bevægelse når der ingen er, og omvendt, når den er eksponeret gennem Matter. Sensoreren vises korrekt i SmartLife, så det er ikke sensoreren der er i stykker. Den anden irritation viser sig, når man forsøger at tilføje nye enheder på Zemismart hub’en. Disse nye enheder dukker ikke op på andre platforme, hvis du først har forbundet Zemismart hub’en via Matter. Her er den eneste mulighed at afkoble hub’en, for så at eksponere den via Matter igen. Det betyder at dine enheder skal opsættes på nye og automationer skal laves om igen. Det er ekstremt irriterende, da man jo oftest opbygger et smart home over tid. Har man altså indkøbt 5 nye sensorer som man gerne vil have eksponeret gennem Matter, så har man intet andet valg end at starte forfra. Her virker det som en fejl hos Zemismart (eller SmartLife app’en) fremfor en fejl i Matter standarden, da andre hubs fra F.eks. Philips Hue ikke har dette problem.
Stabilitet
Én ting er, hvilke enheder der kan komme på hub’en, en anden er, hvor stabil en forbindelse disse enheder har. Indtil videre har alle Zemismarts sensorere været ekstremt stabile uden at være offline en enkelt gang. Afstanden har været Ca. 5 – 6 meter fra hub’en, så jeg har ingen bekymrer for stabiliteten fremadrettet.
Enheder eksponeret til SmartThings og Google Home gennem Matter har også været stabile. Her har jeg uden problemer kunne oprette rutiner som har kørt stabilt. Også min gardinskinne forbundet til SmartThings og eksponeret til Zemismart hub’en har kørt uden problemer.
Kan hub’en anbefales?
Er man allerede i SmartLife økosystemet så er hub’en stabil, lille og let at opsætte. Der er ingen store overraskelser i forhold til andre SmartLife hubs, udover Matter funktionen. Som nævnt, har Zemismart hverken mange Matter eller Thread enheder endnu, men jeg tror (og håber) at der kommer flere og flere i fremtiden. Hub’en er altså derfor fremtidsikret, da alle Matter enheder – selv fra andre producenter – i fremtiden vil være kompatible. Køber man dog hub’en for at få SmartLife enheder ind i andre platforme, så viser fejl og manglerne sig dog. Her er særligt problemet med at nye enheder ikke automatisk dukker op gennem Matter en deal breaker for mig.
Køber man hub’en fordi man er investeret i SmartLife økosystemet, så får man en kompakt, fremtidssikret og letopsættelig hub, som jeg på grund af Thread og Matter ville anbefale frem for andre SmartLife hubs.
Er man ikke investeret i SmartLife økosystemet, så giver hub’en ikke mening at tilføje til ens smart home. Langt de fleste SmartLife enheder kan i forvejen forbindes til konkurrerende hubs fra SmartThings eller Homey.
Er du interesseret i hub’en, så kan den fås fra deres officielle side til 52 euro (ca. 387 Kr.) her.
Kommentarer
the home depot port chester
15. november 2024 - 20:22
The Temple of the Reclining Buddha or the Wat Pho is likely one of the enchanting places that will depart you with an heavenly experience. https://sandianyixian.cc
Emile
13. november 2024 - 20:23
Hi there! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I'm trying to get my site to rank for some targeted keywords but I'm not seeing very good success. If you know of any please share. Kudos! You can read similar article here: Wool product